Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οptima Bank: Με αέρα τα χρυσά αποτελέσματα του 2023, πλώρη για το Χρηματιστήριο - Οι anchor investors και η απόδοση 29,6%

Optima Bank
Ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κυπαρίσσης

«Θέλουμε να μεγαλώσουμε, θέλουμε να κάνουμε την Οptima Bank πιο δυνατή, διότι μόνο έτσι νομίζουμε ότι θα δώσουμε ότι πραγματικά μπορούμε στην ελληνική οικονομία». Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος της Οptima Bank, Γιώργος Τανισκίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος, σηματοδοτεί την πορεία της τράπεζας, που άνοιξε βηματισμό πριν από τέσσερα μόλις χρόνια, προς το «μεγάλο γήπεδο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως επεσήμανε ο κ. Τανισκίδης, η Οptima Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. 

Η τράπεζα, που έχει πολύ ξεκάθαρη στόχευση για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στο ελληνικό banking, ανοίγει την προσεχή Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το βιβλίο προσφορών για τη δημόσια εγγραφή, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, με τα 72,5 εκατ. ευρώ να ενισχύουν τα κεφάλαια της. 

Τα κέρδη του πρώτου 6μήνου φέτος, που υπερκαλύπτουν τα ετήσια κέρδη του 2022, αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ετησιοποιημένη βάση, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα ελκυστική στα μέτρα δυνητικών επενδυτών.

«Θέλουμε σημαντική υπερκάλυψη και θέλουμε την άνοιξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τανισκίδης, εξηγώντας πως η επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει τις πύλες σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που θα εισρεύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο δρομολογούν - άλλωστε - την ένταξη τους μέχρι το τέλος του χρόνου οι TRADE Estate του ομιλου Fourlis, η ΝΟVAL, η ΟRLIANA και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο πρόεδρος της Οptima Bank έχει εξάλλου σημειώσει πως όσοι επενδύσουν στο ΙPO θα επιβραβευθούν με «ένα πολύ ωραίο μέρισμα από τα κέρδη του 2023», παρότι θα είναι μόλις τρεις μήνες μέτοχοι της τράπεζας.

«Το χρηματιστήριο έχει πάρει +60% τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η άνοδος προέρχεται από εμάς τους Έλληνες», παρατήρησε ο κ. Τανισκίδης, μιλώντας στο OPEN, προσθέτοντας πως με την επενδυτική βαθμίδα, όταν θα μπουν και τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών, η μόχλευση θα είναι σημαντικά υψηλότερη. «Με την επενδυτική βαθμίδα πολλά κεφάλαια θα απελευθερωθούν. Και όταν έρχονται λεφτά στον τόπο, δημιουργούνται θέσεις εργασίας για όλους».  

Ο Πρόεδρος της Optima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης

Οι anchor investors

Τη συμμετοχή τους στο «μεγάλο βήμα» της Οptima στηρίζουν ήδη μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου και διεθνούς επιχειρείν, όπως ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest, που θα επενδύσει 21 εκατ. ευρώ και θα διαμορφώσει στο 4% το ποσοστό του στην εισηγμένη. Επίσης, το καναδικό fund Fiena Capital θα συμμετάσχει με 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η οικογένεια Βαρδινογιάννη με 10 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της από 70% σε 50%.  

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Οptima το οποίο είναι υγιές, με σχεδόν μηδενικά ΝPEs. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ στο Α’ 6μηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022 και παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση του κλάδου έχει «πατήσει» φρένο λόγω και των έκτακτων αποπληρωμών από πλευράς μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων. 

«Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να διπλασιάσουμε τα δάνειά μας από τα σημερινά επίπεδα (+2 δισ. ευρώ), διατηρώντας τον λόγο δάνεια προς καταθέσεις στο 70% περίπου», δήλωσε ο CEO της τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης. Πέραν από την ζήτηση που καταγράφεται για δάνεια και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εποπτικοί κανόνες δεν επιτρέπουν τον δανεισμό άνω του 25% των ιδίων κεφαλαίων σε έναν πελάτη (όμιλο). Έτσι, η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο corporate της τράπεζας. 

Σε κάθε περίπτωση, μέσω του ΙPO, η Optima Bank θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, χρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Γ. Τανισκίδης: Είμαστε μια διαφορετική τράπεζα

«Είμαστε κάτι καινούριο, είμαστε κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος μας αγκάλιασε. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και τα 2,1 δισ. ευρώ σε δάνεια σε μόλις 4 χρόνια», είπε ο Γ. Τανισκίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της Optima Bank να πλασαριστεί στην αγορά ως μια διαφορετική τράπεζα, που μετατρέπει την τραπεζική συναλλαγή σε μια ευχάριστη εμπειρία. «Εμείς κάνουμε μια τρομακτική προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον οραματικό στόχο: θέλουμε κάποιος να μπαίνει στο κατάστημα της Optima Bank και να αισθάνεται οικεία. Να αισθάνεται ότι κάποιος τον νοιάζεται. Και αυτό έχει γίνει πίστη σε όλους τους ανθρώπους της Optima Bank». 

Στο 29,6% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2023, τα κέρδη της Οptima Bank σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ, ήδη υψηλότερα από τα ετήσια κέρδη του 2022. Δηλαδή σε 6 μήνες η τράπεζα έχει πετύχει τα κέρδη που πέτυχε πέρσι ολόκληρο το έτος.

Τα κέρδη αυτά αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ετησιοποιημένη βάση, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα ελκυστική στα μέτρα δυνητικών επενδυτών. Σε επίπεδο καταθέσεων, η Optima έχει σπάσει το φράγμα των 3 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας το 43,7% της αύξησης των καταθέσεων συνολικά στον κλάδο το α΄ εξάμηνο του έτους (+602 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά το δίκτυο, στα 27 καταστήματα (τα 21 στην Αθήνα) θα προστεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα άλλο ένα, στην Πάτρα. Το δίκτυο θα αυξηθεί «συντηρητικά» με καταστήματα στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με την Optima να ρίχνει όλο το βάρος στην θετική, απόλυτα εξατομικευμένη εμπειρία του πελάτη που επισκέπτεται το κατάστημα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ