Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια ΕΚΤ: Η μείωση του πληθωρισμού απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησής τους

Η μείωση του δομικού πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους στηρίζει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια το επόμενο διάστημα για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προηγούμενες δέκα αυξήσεις τους στη μάχη για την επαναφορά της σταθερότητας των τιμών.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και στο 4,3% στην Ευρωζώνη

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο από 5,3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Παράλληλα, υποχώρησε σημαντικά και ο γενικός πληθωρισμός στο 4,3% από 5,2%, σε χαμηλό σχεδόν διετίας και περισσότερο από τις προσδοκίες, με αιχμή τη μείωση των τιμών ενέργειας αλλά και τη μεγάλη επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών.

Μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν στα νέα για τον πληθωρισμό, με τους γερμανικούς τίτλους να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της Eurostat. H απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε 8 μονάδες βάσης, μετά την εκτίναξή της χθες σχεδόν στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τις προηγούμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα οφείλεται στις συνεχείς αναφορές αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, ώστε να διασφαλισθεί η μείωσή του στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2%.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Φόβοι των επενδυτών για νέες απώλειες από τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο στόχος αυτός αναμένεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να επιτευχθεί το 2025, με την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επιτόκια (4% το επιτόκιο καταθέσεων) για μεγάλο διάστημα.

Μακρά περίοδος υψηλών επιτοκίων 

Τα σημερινά στοιχεία ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία όσων θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, αν και άλλοι επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο να λεχθεί αυτό καθώς μάλιστα υπάρχει και η σταθερή αύξηση των τιμών του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει άλλο τα επιτόκια», ανέφερε σε σημείωμα στους πελάτες του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.  

Ωστόσο, με το ύψος του γενικού και του δομικού πληθωρισμού να είναι ακόμη υπερδιπλάσιοι από τον στόχο, οι αγορές προετοιμάζονται για μία παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους δανεισμού.

«Η ΕΚΤ υπονόησε μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων ότι πιθανόν θα ήταν η τελευταία στον τρέχοντα κύκλο και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της ότι δεν χρειάζεται άλλη σύσφιξη», δήλωσε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Επενδυτές και οικονομολόγοι δεν βλέπουν νέα αύξηση

Επενδυτές και οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μία 11η αύξηση των επιτοκίων, με πολλά στελέχη της ΕΚΤ να συμφωνούν, αλλά με άλλα να προειδοποιούν ότι κάποιο σοκ, όπως η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, θα μπορούσε να κάνει αναγκαία μία τέτοια κίνηση.

Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ πλήττουν την οικονομία της, ενισχύοντας περαιτέρω τα επιχειρήματα να μην ακολουθήσουν άλλες.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό 8ετίας τον Αύγουστο, ενώ η εμπιστοσύνη υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα λόγω της απαισιοδοξίας των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ