Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Optima bank: Στα 550 εκατ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για την ΑΜΚ - Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης από την αγορά

Optima Bank
Ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κυπαρίσσης

Πάνω από τον πήχη που η ίδια είχε τοποθετήσει περνά η Optima Βank καθώς ξεπέρασαν, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα 550 εκατ. οι προσφορές για την ΑΜΚ ύψους 151 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ζήτηση υπερκαλύφθηκε πολλές φορές. 

Ηδη από την δεύτερη μέρα της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο η ΑΜΚ είχε υπερκαλυφθεί τουλάχιστον δύο φορές.

Ετσι οι προσδοκίες της Διοίκησης της Optima Bank επιβεβαιώθηκαν και όπως είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης «αν έχουμε προσφορές 400 εκατ. ευρώ θα το πανηγυρίσουμε».

Οι anchor investors

Υπενθυμίζεται ότι τα 51 εκατ. ευρώ έχουν καλυφθεί από την Reggeborgh Invest (21 εκατ. ευρώ), το καναδικό fund Fiena Capital (15 εκατ), τη Μotor Oil (10 εκατ.) και τον Karin Hamdoum (5 εκατ.)

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και εντός των επόμενων ωρών θα γνωστοποιηθεί η τιμή διάθεσης και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, που θα πάρουν μετοχές αναλογικά με τη ζήτηση που θα εκφραστεί.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, η Οptima Bank θα μπει για πρώτη φορά το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και θα είναι η πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 χρόνια.

Από το μεσημέρι η υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές

Νωρίτερα (Παρασκευή 29/9 στις 15.00), η «Η», έγραφε: 

Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στην Optima bank και στην διοικητική της ομάδα, όπως και στο μεγάλο βήμα που κάνει να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών - ως η πρώτη τράπεζα που περνά την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών μετά από 17 ολόκληρα χρόνια - στέλνει η αγορά, καθώς το ενδιαφέρον για το IPO σπάει κοντερ!

Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που έρχονται από την χρηματαγορά της Λεωφόρου Αθηνών είναι άκρως αισιόδοξα, ενώ τοποθετούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών στα ύψη.

Αρκεί να αναφερθεί πως - όπως λέγεται - μέχρι στιγμής (μεσημέρι Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου) και λίγες ώρες πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών, η ζήτηση έχει ήδη υπερκαλυφθεί κατά 3 φορές, με περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ να έχουν εγγραφεί ως προσφορές στο book building. 

Αναλυτές παρακολουθούν την... ουρά των επενδυτών και την μεταφράζουν ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο προς την ίδια την τράπεζα, όσο και προς την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Από την πρώτη ημέρα είχε φανεί η τάση

Ήδη από την πρώτη ημέρα του τριήμερου IPO, την περασμένη Τετάρτη 27/9, η ζήτηση είχε υπερκαλυφθεί 1,5 φορά - όπως έγραψε η «Η» - ενώ χρηματιστές έλεγαν πως στο book building έχουν σπεύσει  θεσμικοί επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Σε πηγαδάκια, μάλιστα, ανθρώπων της κεφαλαιαγοράς ακούγονταν την Τετάρτη πως το ενδιαφέρον φαίνεται να μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμικούς.

Υπενθυμίζεται πως η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου μετά και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Η πρώτη τράπεζα στο ΧΑ εδώ και 17 χρόνια

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα του Α 6μήνου του 2023 φανερώνουν κέρδη που αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ετησιοποιημένη βάση, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα ελκυστική στα μέτρα δυνητικών επενδυτών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως έγινε γνωστό, διαμορφώνεται μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ ενώ συνολικά θα διατεθούν 21.000.000 νέες μετοχές που αποτελούν το 28,5% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας. 

Έρχεται ελκυστικό μέρισμα

Ο πρόεδρος της Οptima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, έχει εξάλλου σημειώσει πως όσοι επενδύσουν στο ΙPO θα επιβραβευθούν με «ένα πολύ ωραίο μέρισμα από τα κέρδη του 2023», παρότι θα είναι μόλις τρεις μήνες μέτοχοι της τράπεζας. Οι πληροφορίες μιλούν για υψηλό μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ