Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πράσινο φως από JP Morgan σε ΤΧΣ για συνέχεια στην αποεπένδυση - Σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα

Παρά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η εισήγηση που έλαβε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από το σύμβουλο της, την JP Morgan ήταν να συνεχιστεί άμεσα το πρόγραμμα αποεπένδυσης με βάση την εικόνα των διεθνών αγορών και του κλάδου. 

Σύμφωνα με την  ανάλυση της JP Morgan, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η επίπτωση του πολέμου είναι περιορισμένη για την χώρα μας και για τον λόγο αυτό εισηγήθηκε  - συμβούλεψε το ΤΧΣ να προχωρήσει με ιδιωτικοποίηση του ποσοστού μιας ακόμα τράπεζας, με την αγορά να εκτιμά εδώ και καιρό ότι αυτή θα είναι η Εθνική. Εκεί, άλλωστε, το Ταμείο κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (40%) αν και δεν ειπώθηκε ποια θα πάρει τη σκυτάλη από την Εurobank.

►Διαβάστε επίσης: Νομοσχέδιο για τράπεζες: Οι αλλαγές σε δάνεια, servicers, εξωδικαστικό και «Ηρακλή»

Διαφορετική περίπτωση η ΕΤΕ

Βέβαια η περίπτωση της ΕΤΕ είναι διαφορετική λόγω της μεγάλης συμμετοχής του Ταμείου (υπενθυμίζεται ότι στην Eurobank το ποσοστό του Ταμείου ήταν μόλις 1,4%)  και γι’ αυτό το λόγο σε πρώτη φάση «πωλητήριο» θα μπει σε ένα ποσοστό μεταξύ 15% και 30% το πολύ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας θα δοθεί και επίσημα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2023, δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αφού το Δ.Σ. του ΤΧΣ θα έχει συνεδριάσει άλλες 2-3 φορές, ενώ οι σύμβουλοι του θα έχουν διερευνήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αναζητώντας ουσιαστικά υποψήφιους αγοραστές, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Σημειώνεται η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P θα διευρύνει τη λίστα των εν δυνάμει επενδυτών.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Ξεκινά η ηλεκτρονική διμερής ρύθμιση δανείων - Ποιοι εντάσσονται - Βήμα βήμα η διαδικασία

Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, η αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελεί ένα δεύτερο κρίσιμο ορόσημο της επανόδου στην οικονομική κανονικότητα. Ο κ. Χατζηδάκης έχει υπογραμμίσει πως είναι αισιόδοξος ότι και άλλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα ακολουθήσουν τη DBRS και πως το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει πλήρως το ΤΧΣ στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ