Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha bank - UniCredit: Το premium και οι αστερίσκοι του τραπεζικού γάμου που τάραξε τα νερά - Επιστροφή στο ταμπλό για Alpha και βήμα ταχύ από ΤΧΣ

Η UniCredit διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση των μετοχών της Alpha Bank (9%) που κατέχει το ΤΧΣ και δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε οικονομικοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από δεύτερη ανακοίνωση του Ταμείου που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες της ιταλικής πρότασης, όχι όμως και την προσφερόμενη τιμή.

Η UniCredit, όπως αναφέρει το ΤΧΣ στην ανακοίνωση του, προτείνει η συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών). To Tαμείο από την πλευρά του προχωρά άμεσα στον διορισμό Σύμβουλο διάθεσης και θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς τη διαγωνιστική διαδικασία.

►Διαβάστε επίσης: ΤΧΣ: Ορίζεται σύμβουλος διάθεσης για το 9% της Alpha Bank

Πίσω στο ταμπλό η μετοχή

Ετσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται σε λίγες ώρες, άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής. Αναστολή στην οποία προχώρησε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς οι βασικές παράμετροι - και κυρίως η τιμή - της αυτόκλητης δεσμευτικής πρότασης που έλαβε από την UniCredit το Ταμείο για την απόκτηση των 211.138.299 κοινών μετοχών της Alpha Bank δεν γνωστοποιήθηκαν. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για premium 15% σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής (1,27 ευρώ). 

Είναι σαφές ότι η μετοχή της Alpha Bank δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ταμπλό και για δεύτερη μέρα, στον απόηχο μάλιστα μιας θετικής εξέλιξης.

Η UniCredit φέρεται να προσφέρει περί το 1,46 ευρώ ανά μετοχή

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή πρώτη ανακοίνωση με την οποία το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε προσφορά από τη UniCredit υπογραμμίζεται ότι «όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών». 

Πάντως, εφόσον επιβεβαιωθεί το premium του 15%, αυτό σημαίνει ότι η UniCredit προσφέρει περί το 1,46 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σχεδόν 310 εκατ. ευρώ με το συνολικό mega deal Alpha Bank – UniCredit που προβλέπει τη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία και τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων της UniCredit μέσω του δικτύου στην Ελλάδα και την εξαγορά του 51% της Alpha Life να προσεγγίζει το 1 δις ευρώ.

Ποσό που μπορεί να αυξηθεί καθώς στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βάσει νόμου πρέπει να εκκινήσει το ΤΧΣ μπορεί να αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα για το 9% της Αlpha Bank. 

Σε κάθε περίπτωση η UniCredit θα εισέλθει στην Alpha Bank, καθώς ακόμα και εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με τουλάχιστον 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που θα προκύψει από την επένδυση της UniCredit ενός προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Οικονομικά αποτελέσματα 

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου στις 3 Νοεμβρίου, έξι μέρες νωρίτερα σε σχέση με το οικονομικό ημερολόγιο που είχε ανακοινώσει. Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς και στις 7 του μήνα ΕΤΕ και Εurobank.

Η πρόταση της UniCredit προς το ΤΧΣ που, δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά στην προετοιμασία του Ταμείου και τον χρόνο πώλησης του 20% της Εθνικής Τράπεζας και στόχος είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχουν «κλείσει» και τα δύο projects. Σημειώνεται ότι οι σύμβουλοι του ΤΧΣ είναι διαφορετικοί για Alpha Bank και Εθνική και συνεπώς οι σχετικές διαδικασίες μπορούν τα «τρέξουν» παράλληλα.

►Διαβάστε επίσης: Τι σηματοδοτεί το big deal Αlpha Bank με UniCredit - Κοντά στο 15% το premium για την απόκτηση του 9% από το ΤΧΣ

Το report της JP Morgan

JP Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για Alpha Bank και UniCredit μετά τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία και δίνει τιμή – στόχο στα 2,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 73%) για την ελληνική τράπεζα και 32 ευρώ για την ιταλική τράπεζα με περιθώριο ανόδου 42% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε ότι αφορά στην Alpha Bank εκτιμά ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει πάνω από 100 μ.β τον δείκτη CET και κατά 50 μ.β τον δείκτη ROTE.

Η JP αναφέρει ότι η UniCredit Bank και η Αlpha Bank συμφώνησαν σε βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Ρουμανία και τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12%. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η UCG αναμένεται να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, με το μερίδιο της Αlpha Bank να ανέρχεται στο 9,9%.

Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας, οι εταιρικές εγκρίσεις για τη συγχώνευση και οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Η UniCredit  προσφέρεται να αγοράσει το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου στην Alpha Bank ίσο με 9% και αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί να αγοράσει στην αγορα, εντός 24 μηνών, μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου ίσο ή μεγαλύτερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό.

Η UCG και η Αlpha Bank έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας στην Ελλάδα για διανομή των bancassurance, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων της UCG.

Η προσέγγιση της UBS

Από την πλευρά της η UBS, σε ότι αφορά την UniCredit σημειώνει ότι οι συμφωνίες στη Ρουμανία ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων της, αλλά η συμμετοχή στην Alpha Bank μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα από τους επενδυτές.

Ο ελβετικός οίκος θεωρεί ότι οι επενδυτές της ιταλικής τράπεζας θα προσεγγίσουν διαφορετικά τα μέρη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει, αναμένονται ελάχιστες αντιδράσεις για τη ρουμανική συγχώνευση, καθώς επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά, στη Ρουμανία, μέσω της αύξησης κατά 30-40% των υπολοίπων δανείων και καταθέσεων και την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UniCredit να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.

Αντίθετα, αναμένει περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Αlpha Bank, δεδομένου ότι η UniCredit δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα.

Η καθοδήγηση της UniCredit προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να προκύπτει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Αlpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο στα 45-50 εκατ. ευρώ και την προσθήκη των συνεργειών κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της τράπεζας UniCredit στην Alpha Βank.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit θα υποστεί 15 μονάδες βάσης πτώση στον δείκτη κεφαλαίων CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της Αlpha Bank με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες» είναι το συμπέρασμα του ελβετικού οίκου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ