Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Πηγή: Twitter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο άλλης αύξησης, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

«Μετά από μία μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι εύθραυστες και τυχόν νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν, απειλώντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών… Αυτό επίσης σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε σε ομιλία που έκανε στο Σεν Λιούις των ΗΠΑ.

Η ομιλία της Σνάμπελ έγινε μία εβδομάδα αφού η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα έτος. Επενδυτές και οικονομολόγοι θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4% για μεγάλο διάστημα του 2024 καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας στο 2,9% τον Οκτώβριο.

Οι προβλέψεις της αγοράς

Τα στοιχήματα στην αγορά χρήματος δεν άλλαξαν σημαντικά σήμερα, με τους επενδυτές να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) έως το τέλος του 2024, αρχής γενομένης τον Ιούνιο με μία μείωση 25 μ.β.

Η Σνάμπελ είπε ότι αν και χρειάστηκε ένας χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στα σημερινά επίπεδα από το υψηλό επίπεδο του 10,6%, «αναμένεται να χρειαστεί περίπου διπλάσιο χρόνο για να μειωθεί στο 2%».

Δύο προϋποθέσεις για τον στόχο του 2%

Τόνισε, επίσης, ότι η ακαμψία των τιμών και των μισθών σημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και ότι θα πρέπει να συντρέξουν δύο όροι ώστε αυτός να εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ:

  • Πρώτον, η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα πρέπει τελικά να υποχωρήσει σε επίπεδα που είναι συνεπής με πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα
  • Δεύτερον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα περιθώρια κέρδους τους ως «μαξιλάρι» για να περιορίσουν τη μετακύλιση των σημερινών ισχυρών μισθολογικών αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή.

Το τελευταίο μίλι είναι το δυσκολότερο

Η Σνάμπελ συνέκρινε την τελική ώθηση για να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με το τελευταίο μίλι σε έναν αγώνα δρόμου αντοχής, το οποίο συχνά θεωρείται πως είναι το δυσκολότερο.

«Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού κατά το τελευταίο μίλι θα είναι πιο αβέβαιη, βραδύτερη και μη ομαλή», τόνισε, προειδοποιώντας ότι νέα σοκ, όπως του πολέμου στη Μέση Ανατολή, των απεργιών σε μονάδες LNG της Αυστραλίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη «θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού», ζητώντας επιμονή και εγρήγορση.

«Ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι τώρα εφικτός, αλλά ας γιορτάσουμε μόνο όταν θα έχουμε αληθινά περάσει το τελευταίο μίλι», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ