Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνι «λίφτινγκ» στο νομοσχέδιο για servicers: Η αλλαγή για τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων και το πνεύμα του νόμου

Στην πρώτη διόρθωση ουσίας, νομοτεχνικού χαρακτήρα, στο νομοσχέδιο για του servicers, θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μια λάθος διατύπωση στο άρθρο 43 που αφορά στη δυνατότητα των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια αναιρεί όχι μόνο όσα είχε εξαγγείλει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης άλλα αυτό που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο και βρίσκεται από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

►Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Καμπανάκι για την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών - Κίνδυνοι για νέα «κόκκινα» δάνεια

Το άρθρο 43 και η αιτιολογική έκθεση

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων περιορίζονται στη χορήγηση δανείων με σκοπό την αναχρηματοδότηση – αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων με καλύτερους όρους (ύψος επιτοκίου, επιμήκυνση χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, κούρεμα ενδεχομένως της αρχικής οφειλής) καθώς δεν προβλέπεται η χορήγηση νέων δανείων.

Ωστόσο, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι ΕΠΠ θα κάνουν και τα δύο, όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο. Πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για λάθος διατύπωση που θα διορθωθεί, ώστε να συμβαδίζει με όσα έχει δεσμευτεί το υπουργείο σε μια προσπάθεια να τονώσει τον ανταγωνισμό προς όφελος κυρίως εκείνων που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται υπό το ασφυκτικό εποπτικό πλαίσιο του SSM.

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία αποτυπώνεται το «πνεύμα του νόμου» αναφέρεται: «Προβλέπεται ότι οι δραστηριότητες των εταιρειών παροχής πιστώσεων επεκτείνονται στη χορήγηση κάθε είδους πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβάνοντας και την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου, που χορηγείται από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα».

►Διαβάστε επίσης: Servicers: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση νέων δανείων - Βαριές καμπάνες προβλέπει το σχέδιο νόμου

O περιορισμός του άρθρου 43

Από την άλλη πλευρά το άρθρο 43 του νομοσχεδίου είναι εξίσου σαφές και …περιοριστικό:

«Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων παρέχουν πάσης φύσεως πιστώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων στεγαστικής πίστης, ως εξής:

  • ως προς την παροχή δανείων σε νομικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά είτε στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, είτε στην παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης,
  • ως προς την παροχή δανείων σε φυσικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά στην αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ