Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: «Πράσινο φως» για τη χορήγηση νέων δανείων - Βαριές καμπάνες προβλέπει το σχέδιο νόμου

Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/2167 για τους διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων και συμπληρώνει το πλαίσιο λειτουργίας τους με επιπλέον διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ τα οποία μπορούν να επιβάλλουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Oι κυρώσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι την ανάκληση της άδειας λειτουργίας για τη μη συμμόρφωση με το νέο πλέγμα λειτουργίας και κανόνων για τον σεβασμό και την προστασία των οφειλετών.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις, το περιεχόμενο και τα εργαλεία ενημέρωσης και επικοινωνίας των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και των αγοραστών πιστώσεων προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις  22 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Εταιρείες παροχής πιστώσεων: Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια εκτός τραπεζών

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια  και απλοποιείται το πλαίσιο αδειοδότησης τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι δραστηριότητες των εταιρειών παροχής πιστώσεων επεκτείνονται στη χορήγηση κάθε είδους πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβάνοντας και την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου, που χορηγείται από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να αξιολογεί τα στοιχεία για την παροχή άδειας λειτουργίας των εταιρειών παροχής πιστώσεων κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα για τα πιστωτικά ιδρύματα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαδικασία.

Δάνεια και από τις Εταιρείες Διαχείρισης

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Εταιρείες Διαχείρισης (Ε.Δ.Α.Δ.Π) το νομοσχέδιο πέρα από τις γενικές απαιτήσεις που περιγράφει για την αδειοδότηση τους ως διαχειριστές, καταγράφει και τη δυνατότητα να χορηγούν δάνεια και πιστώσεις σε δανειολήπτες  των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται οι ίδιες, είτε άλλοι διαχειριστές αλλά και να διαχειρίζονται ακίνητα που αποτελούν ασφάλεια για τις πιστώσεις που διαχειρίζονται.

Οι πιστώσεις παρέχονται με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση δανεισμού ενός δανειολήπτη δυνάμει σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών και του πιστωτή ή διαχειριστή της υπό αναδιάρθρωση πίστωσης.  

Οι νέες πιστώσεις λογίζονται ως τραπεζικές πιστώσεις, διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και αποκλειστικά αρμόδια για την εκδίκαση των διαφορών που απορρέουν από τη σύμβαση είναι τα κατά τόπους ελληνικά δικαστήρια.

Επίσης, οι Εταιρείες Διαχείρισης υποχρεώνονται να συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Προβλέπεται, εξάλλου,  ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο ύψους  100.000 ευρώ σε μετρητά το οποίο θα πρέπει να έχουν καταβάλει οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Το αρχικό ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για τις Ε.Δ.Α.Δ.Π. που έχουν το δικαίωμα, κατόπιν άδειας της Τράπεζας της Ελλάδος, να χορηγούν πιστώσεις, ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 ευρώ. Σε περίπτωση που τα ίδια κεφάλαια της Ε.Δ.Α.Δ.Π. μειωθούν κάτω από το ποσό του ελάχιστου κεφαλαίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσει προς την Ε.Δ.Α.Δ.Π. εύλογη προθεσμία για την αποκατάστασή τους στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, διαφορετικά προχωρεί στην ανάκληση της άδειάς τους

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ