Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια ΕΚΤ: Μείωση κατά 100 μ.β. το 2024 βλέπουν οι αγορές χρήματος

Σημαντική μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2024, για να προστατευθεί η Ευρωζώνη από μία μεγάλη ύφεση, προβλέπουν οι επενδυτές.

Για πρώτη φορά, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) το επόμενο έτος, ενώ πριν από δύο μήνες ανέμεναν μία μείωση 75 μ.β.

Η μεταβολή στις προσδοκίες των επενδυτών σημειώνεται καθώς – μετά τη μεγάλη επιβράδυνση των τιμών στην Ευρωζώνη - και στη Βρετανία μειώθηκε απρόσμενα πολύ ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, ενώ τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Επίσης, η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, που έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% από τα υψηλά Σεπτεμβρίου, αναθέρμανε τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται πιο κοντά σε μία ύφεση.

Βουτιά 20 μ.β. στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Παράλληλα, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 20 μ.β. αυτή την εβδομάδα στο 2,52%

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ νωρίς να αρχίσουν να σκέπτονται τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μία μεγάλη περίοδο. Καθώς, όμως, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην οικονομία, η αγορά χρήματος δύσκολα πείθεται από τις δηλώσεις αυτές.

Σε ομιλία που έκανε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου δικαιολογείται πλήρως από τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει μειωθεί σημαντικά και ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά μετά την άνοιξη, δήλωσε ο ντε Γκαλό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ