Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η κρίση των εμπορικών ακινήτων στην Ευρωζώνη μπορεί να κρατήσει χρόνια - Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

Η κρίση του κλάδου των εμπορικών ακινήτων στην Ευρωζώνη μπορεί να διαρκέσει χρόνια, απειλώντας τις τράπεζες και τους επενδυτές που τα έχουν χρηματοδοτήσει, αναφέρει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με αυτή, ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων (Commercial Real Estate, CRE) δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να αποτελέσει από μόνος του κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην περιοχή, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αν η ευρωπαϊκή οικονομία υποστεί κάποιο μεγαλύτερο σοκ.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα αντιστοιχεί περίπου στο 10% του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το σχεδόν 30% που είναι η έκθεσή τους στον κλάδο των κατοικιών, ο οποίος έχει φανεί περισσότερο ανθεκτικός έως τώρα, κυρίως λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας. Σε περίπτωση, ωστόσο, σημαντικής εξασθένισης της αγοράς εργασίας, θα υπάρξουν σημαντικοί κίνδυνοι και για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια κατοικιών, αναφέρει η ΕΚΤ. 

Για τις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση στον τομέα ακινήτων - εμπορικών και κατοικιών - είναι μικρότερη από της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται από διάγραμμα, που δείχνει τα δάνεια για κατοικίες να αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

ΕΚΤ, δάνεια για ακίνητα

Ντόμινο για επενδυτικά ταμεία και ασφαλιστικές 

«Ενα σενάριο με τις εταιρείες εμπορικών ακινήτων να υφίστανται πολύ μεγάλες ζημιές θα συνέπιπτε πιθανόν με την εκδήλωση πιέσεων και σε άλλους κλάδους… Επιπλέον, ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα θα οδηγούσε σε μεγάλες ζημιές και σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα οποία έχουν σημαντική έκθεση στα CRE, όπως σε επενδυτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες», σημειώνεται.

H έκθεση αναδεικνύει την αυξημένη ανησυχία που υπάρχει καθώς το μπουμ στις αγορές ακινήτων την περασμένη 10ετία έχει αναστραφεί σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, με τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να δοκιμάζονται από τα υψηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο τομέας των ακινήτων στη Γερμανία έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, με μεγάλες εταιρείες του να έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση και πολλές συμφωνίες και κατασκευές κτιρίων να έχουν «παγώσει». Η κατασκευή ενός από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της Γερμανίας σταμάτησε ξαφνικά στα μέσα του έργου μετά τη διακοπή πληρωμής του κατασκευαστή από την εταιρεία ανάπτυξης του έργου.

ΕΚΤ, ακίνητα

Βουτιά 47% στις συναλλαγές

Οι συναλλαγές σε εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη έκαναν βουτιά 47% στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση και οι μετοχές των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες κατά 30% από την καθαρή αξία τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια έκπτωση από το 2008.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν οι σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες διατηρηθούν για δύο χρόνια, όπως αναμένουν οι αγορές, και οι εταιρείες θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους, το 30% των δανείων των τραπεζών θα αντιστοιχούσε σε ζημιογόνες εταιρείες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ