Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι ΕΚΤ: Τα υψηλά επιτόκια δεν έχουν δείξει πλήρως τα δόντια τους στην οικονομία

Εύθραυστες παραμένουν οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη καθώς οι πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες διαχέονται όλο και περισσότερο στην πραγματική οικονομία σε ένα περιβάλλον αδύναμης ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση τονίζει ότι ο πλήρης αντίκτυπος από τα υψηλά επιτόκια δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός στην πραγματική οικονομία και ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης των δανείων θα δοκιμάζει όλο και περισσότερο τις αντοχές νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών. «Αν και οι πιο σφιχτές χρηματοδοτικές και πιστωτικές συνθήκες μεταφράζονται όλο και περισσότερο σε υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, ο πλήρης αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη φανεί, με δεδομένη την επιμήκυνση της διάρκειάς τους σε όλους τους οικονομικούς τομείς όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά», σημειώνει.

Για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η κερδοφορία τους αυξάνεται λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά τονίζει ότι αντιμετωπίζουν μετωπικούς ανέμους από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και τη μείωση των χορηγήσεων δανείων. Συνολικά, πάντως, οι τράπεζες έχουν δείξει ανθεκτικότητα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Καμπανάκι για την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών - Κίνδυνοι για νέα «κόκκινα» δάνεια

Ντε Γκίντος: Αναγκαία η εγρήγορση

«Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές, σε συνδυασμό με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού, πιέζουν τον κόσμο, τις επιχειρήσεις και τα κράτη που πρέπει να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους… Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση καθώς η οικονομία μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένων αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Διαβάστε επίσης: Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Σε πτωτική τροχιά ο πληθωρισμός αλλά αυξήθηκε κι άλλο η αβεβαιότητα

Κίνδυνοι για επενδυτικά ταμεία και ασφαλιστικές

Η έκθεση αναφέρει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις και ότι η ευαλωτότητά τους μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξουν και νέες αρνητικές εκπλήξεις για την οικονομία. «Παράλληλα, τα επενδυτικά ταμεία και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ευάλωτα σε κινδύνους ρευστότητας, πιστώσεων και μόχλευσης. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους από μακροεποπτική άποψη».

Ο χρηματοπιστωτικός, όπως και ο μη χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αυξάνεται, με το αποτέλεσμα να είναι ήδη ορατό στις αγορές ακινήτων της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε καθοδική φάση.

Σταθερό το τραπεζικό σύστημα

Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Ωστόσο, σημειώνει η ΕΚΤ, «είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν πιστά οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις της Βασιλεία ΙΙΙ και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Μία περιεκτική και αποφασιστική αντίδραση της πολιτικής για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες προκύπτουν για παράδειγμα από κίνδυνο ρευστότητας ή μόχλευση, εξακολουθεί να είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Η κρίση των εμπορικών ακινήτων στην Ευρωζώνη μπορεί να κρατήσει χρόνια - Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ