Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες από τους Αμερικανούς επενδυτές

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες δίνουν οι Αμερικανοί επενδυτές, όπως προκύπτει από συναντήσεις που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.  

«Η πλειονότητα αυτών που συναντήσαμε έχουν ήδη τοποθετηθεί στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και όσοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε αγορές φάνηκαν πρόθυμοι να αποκτήσουν, με το κλίμα που υπήρξε να είναι γενικά θετικό», ανέφεραν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

«Δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους και την ευαισθησία των τραπεζών σε μία μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Υψηλά έσοδα και κέρδη και το 2024

Η JP Morgan βλέπει τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών να μένουν σε γενικές γραμμές σταθερά το 2024 και να μειώνονται κατά 5% το 2025 καθώς το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% στο τέλος του ίδιου έτους από 4% σήμερα.

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) εκτιμάται στο 11,5% το 2025 και στο 13% κατά μέσο όρο στην τριετία 2023-2025, με σχετικά συντηρητικές παραδοχές και με ανοδικούς κινδύνους.

Καθώς ο κύκλος αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, με βάση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, πλησιάζει στο ανώτατο σημείο του, ορισμένοι επενδυτές που συνάντησε η JP Morgan εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες για την πορεία τους από εδώ και στο εξής, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους ίδιους παράγοντες που οδήγησαν στην απότομη άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους μπορεί να φέρουν ξανά μια πίεση όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι παράγοντες που θα στηρίξουν τα έσοδα 

Η αμερικανική τράπεζα συμφωνεί γενικά με αυτή την εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τους σχετικά περιορισμένους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς παράγοντες στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και οι σχετικά χαμηλές πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Οσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων, μετά από ένα αδύναμο εννεάμηνο ο οίκος εκτιμά ότι είναι δυνατή μια ορατή και σημαντική βελτίωση το 2024 καθώς οι αποπληρωμές δανείων από μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις περιορίζονται και ολοκληρώνονται, ενώ εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, οι οποίες πλέον τείνουν στο 14% του ΑΕΠ, περίπου ετησίως, από 7% περίπου το 2018

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ