Νέα
  • ΓΔ: 1424.35 +0.14%
  • Τζίρος: 109,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Τα δάνεια σε επιχειρήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015

Ο δανεισμός των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τα υψηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επιβαρύνει την οικονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια των τραπεζών προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,3%, για πρώτη φορά από το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων (γνωστών ως TLTROs) καταφέρνοντας να ανακόψει την επί μία τριετία πτώση των πιστώσεων.

Τον Οκτώβριο, εξ άλλου, μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια Μ3 – που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων.

Τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν δύο εβδομάδες πριν την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2023 – δείχνουν πόσο δραστικά έπληξαν τη ζήτηση οι 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων της από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,1% στο γ΄ τρίμηνο και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική, όπως δήλωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν αναμονή των νέων προβλέψεων 

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου θα δείξουν σε ποιο βαθμό η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, με ορισμένους αναλυτές να θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί.

«Η σημαντική επιβράδυνση στις πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα είναι ανησυχητική… Κοιτάζοντας στο 2024, θα δούμε πιθανότατα ασθενείς δυναμικές, αντίστοιχες με αυτές πριν την καθιέρωση των TLTROs», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. Οι τράπεζες αποπλήρωσαν τα δάνεια αυτά γρήγορα τον τελευταίο χρόνο που αντιστοιχούσαν σε πάνω από 1,5 τρις. ευρώ.

Τα νομισματικά στοιχεία δείχνουν επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αποταμίευση, ενώ μία άλλη έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι τράπεζες έκαναν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Η προσφορά χρήματος με τη στενή έννοια Μ1 – που περιλαμβάνει μόνο τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας – βυθίστηκε κατά 10% τον Οκτώβριο καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στρέφονται στις προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ