Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Επιτόκια ΕΚΤ: Μείωση στο β' τρίμηνο του 2024 βλέπει η Goldman Sachs

Νωρίτερα βλέπει η Goldman Sachs να μειώνει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο.

Με έκθεσή τους, οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει στο β΄ τρίμηνο του 2024 αντί στο γ’ τρίμηνο, όπως προέβλεπαν προηγουμένως,

«Αν και βλέπουμε σημαντικά εμπόδια για μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, το βασικό μας σενάριο μετατοπίζεται σαφώς προς έναν κύκλο περικοπών νωρίτερα, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένεται ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος», σημείωσαν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση τον Απρίλιο

Η άποψή τους ευθυγραμμίζεται με εκείνη των επενδυτών, οι οποίοι έχουν πλέον προεξοφλήσει πλήρως μία μείωση τον Απρίλιο, παρά την επιμονή πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε χθες η Eurostat αποτελούν την πιο ξεκάθαρη απόδειξη μέχρι τώρα ότι το σκηνικό αναφορικά με τις τιμές αλλάζει γρήγορα. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, σε επίπεδο λιγότερο από το μισό που έτρεχε μόλις τον Αύγουστο, ενώ για τρίτο συνεχόμενο μήνα ήταν χαμηλότερος από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Εκτός από τα στοιχεία για τις τιμές, οι οικονομολόγοι της Goldman στήριξαν τη νέα πρόβλεψή τους επίσης στη μεγαλύτερη επιβάρυνση στη γερμανική οικονομία από τη δημοσιονομική πολιτική μετά την τρύπα 60 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της και σε ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται. 

Νέες προβλέψεις από ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου

«Ωστόσο», σημείωσαν, «εξακολουθούμε να αναμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μειώσεων των επιτοκίων», έγραψαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο έτος και ότι οι μισθοί δείχνουν να αυξάνονται σταθερά.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια αλλαγή θέσης σχετικά με τα επιτόκια, αλλά τα «γεράκια» της δεν φαίνονται έτοιμα για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί.

Αντίθετα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, που συγκαταλέγεται στα περιστέραι, προειδοποίησε τους συναδέλφους του να μην διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

«Ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πρέπει να αποφύγουμε περιττό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι τελικά θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χθες ο Πανέτα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ