Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος οι Big4 μετά το ραντεβού με τον SSM στην Αθήνα

Ακόμα πιο κοντά στη διανομή μερίσματος βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς φαίνεται να απέσπασαν και μάλιστα εντός έδρας ένα ακόμα θετικό σήμα από τους ευρωπαίους επόπτες ώστε να κάνουν ένα ακόμα βήμα, θεμελιώδους σημασίας, επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Οι πολύμηνες συζητήσεις

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που βρίσκονται εδώ και μήνες σε συζητήσεις με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ για το θέμα των μερισμάτων, συναντήθηκαν χθες δια ζώσης, στην Αθήνα  με την νέα πρόεδρο του SSM Claudia Boch  - που ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου και τον πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγιάνσης (SRB) Dominique Laboureix και συζήτησαν για τις προκλήσεις του κλάδου.

Οι προοπτικές

Αλλά και τις προοπτικές που υποστηρίζονται από το θετικό για την Ελλάδα μακρο-οικονομικό περιβάλλον – μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - το οποίο αναλύθηκε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση. 

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον οικοδεσπότη Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι προοπτικές και φυσικά θέματα εποπτεία και συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών θεσμών με την ΤτΕ.

Η απόφαση

Η οριστική απόφαση – πράσινο φως από τον SSM για τη διανομή μερισμάτων το 2024 – από 15% - 25% (κέρδη 2023) θα ληφθεί σε δεύτερο χρόνο, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 και υπό προϋποθέσεις, δηλαδή καλή κεφαλαιακή θέση, συνέχιση της κερδοφορίας, την περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της επίτευξη των στόχων ΜREL.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Ποδαρικό στις αγορες με νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου Τier 2 - Οι στόχοι των MRΕL

Η συνάντηση

Στη συνάντηση  συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης και η γενική διευθύντρια Χαρούλα Απαλαγάκη καθώς  και η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Βank Ελένη Βρεττού .

Οι πρόεδροι του SSM και του SRB αναγνώρισαν την πολύ μεγάλη προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να απαλλαγεί από τη βαριά κληρονομικά της 10ετούς κρίσης και να θεραπεύσει τις «πληγές» του  και βρίσκεται πλέον στα ραντάρ των επενδυτών όπως έδειξε η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Πρώτο ραντεβού της Claudia Buch (SSM) με τους Έλληνες τραπεζίτες - Το comeback στη κανονικότητα και το μαξιλάρι του RRF

Βελτιώθηκε η ρευστότητα

Σημειώνεται ότι το 2023 η ρευστότητα των τραπεζών παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση την χρονιά που πέρασε και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των καταθέσεων και των εκδόσεων και παρά τις σημαντικές αποπληρωμές προς την ΕΚΤ.  Οι τράπεζες εστιάζουν στην πιστωτική επέκταση , τη διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας και οριστικής εξυγίανσης και θωράκισης των ισολογισμών τους.

Διαβάστε επίσης: Πρώτο ραντεβού της Claudia Buch (SSM) με τους Έλληνες τραπεζίτες - Το comeback στη κανονικότητα και το μαξιλάρι του RRF

Εχθρός του καλό... το καλύτερο

Βέβαια τα εύσημα, ως είθισται, συνοδεύτηκαν από παροτρύνσεις για συνέχιση των προσπαθειών για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων, συνέχιση της κερδοφορίας και υιοθέτηση πολιτικών που θα καθιστούν ολοένα και πιο ανθεκτικό τον τραπεζικό κλάδο έναντι πάσης φύσεων κινδύνων (κλιματική αλλαγή, κυβερνοεπιθέσεις κλπ) και κρίσεων.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε πρόγραμμα «Ηρακλής 3», τον εξωδικαστικό που μπαίνει σε νέα φάση μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, τους πλειστηριασμούς και τον Φορέα Ακινήτων.

Η κοινή επίσκεψη Boch – Laboureix στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα με μια δεύτερη συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, είχε ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές για το ευρωσύστημα καθώς καταδεικνύει τη σημασία στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, με όρους ανάπτυξης και ανθεκτικότητας σε περιόδους κρίσεων και αυξημένης αβεβαιότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ