Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος ζητά το ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Κατρίνης / Πηγή: Intime

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις «85.000 οικογένειες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, βρίσκονται σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση αδιαφορεί», ζητάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης με ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, αφού επιβαρύνονται υπέρμετρα σε ό,τι αφορά τις δόσεις αποπληρωμής, αναφέρει ο κ. Κατρίνης και επισημαίνει ότι δανειολήπτες από ευρωπαϊκές χώρες προσέφυγαν στα εθνικά τους δικαστήρια, αμφισβητώντας ως καταχρηστικούς και αδιαφανείς τους όρους της σύμβασης με τους οποίους αναλάμβαναν το βάρος του συναλλαγματικού κινδύνου και, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δικαιώθηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από Πολωνία και Ουγγαρία

Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αναλήφθηκαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Πρόσφατα, η BNP Paribas στη Γαλλία, αναγνωρίζοντας την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών αυτών, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους, μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα, όμως, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ελέγχεται ο όρος με τον οποίο επιρρίπτεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος στον δανειολήπτη. Ούτε, μάλιστα, για την αδιαφάνειά του, όταν δηλαδή δεν συνοδεύεται με σαφή πληροφόρηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του. Στη κρίση της αυτή οδηγήθηκε η Ολομέλεια δίχως να απευθύνει, όπως άλλα εθνικά δικαστήρια έκαναν και ως όφειλε, προδικαστικά ερωτήματα για τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αισθάνονται δικαιολογημένα ότι δεν αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες».

Τι ζητά από την κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει την τροπολογία που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο και ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έκαναν άλλες χώρες και να αποδεχθεί την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη δίκαιη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου, ώστε οι δανειολήπτες αυτοί, δίχως την αγωνία τής μακρόχρονης αντιδικίας, να βγουν από το τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα μας να προβούν σε ανάλογες με αυτές της ΒΝΡ PARIBAS διαπραγματεύσεις με τις καταναλωτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες, ώστε να επέλθει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

«Το πρόβλημα αφορά 85.000 οικογένειες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το βλέπει και να αδιαφορεί» τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ