Νέα
 • ΓΔ: 1433.37 +0.74%
 • Τζίρος: 85,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Τράπεζα Πειραιώς
Πηγή: Intime

Σε νέες χρηματοδοτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει φέτος η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την υποστήριξη και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, μέσα από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει, ανέφεραν στελέχη της Τράπεζας και συγκεκριμένα ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής,  ο Ιωάννης Χανιωτάκης Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών, ο Γιώργος Αβατάγγελος Διευθυντής Επιχειρηματικών Κέντρων Αγροτικού Τομέα, ο Βασίλης Γαϊτανάρος Διευθυντής Συμβολαιακής Τραπεζικής, ο Θανάσης Δεδούσης Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, και τα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής όπως ο Ανδρέας Πέρρος, ο Νίκος Ντζιαχρήστας, ο Νίκος Δεδούσης και ο Θανάσης Λιοδήμος, σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του Τύπου.

Για το σκοπό αυτό, την τετραετία 2020-2023, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησε περισσότερα από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης. Κύριος στόχος της είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας των αγροτών, συμβάλλοντας στην υλοποίηση επενδύσεων που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς «σε έναν κλάδο υψηλών απαιτήσεων από την αγορά για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, έχουμε σαφή γνώση ότι αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από σύγχρονες, υπεύθυνες και αποδοτικές αγροτικές επιχειρήσεις». Σημειώνεται, ότι το 2023, η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την υποστήριξη και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, δημιούργησε νέα προϊόντα και υπηρεσίες και προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών πελατών της, η Τράπεζα Πειραιώς:

 • Προσέφερε το νέο προϊόν «Αγροκίνηση», το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και για την κάλυψη αναγκών μονιμότερου χαρακτήρα.
 • Υποστήριξε τις επενδύσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε επιχορηγούμενα προγράμματα. Συνεχίζει να προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο το μειωμένο κόστος παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
 • Σε συνέχεια της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του γεωργοκτηνοτροφικού εξοπλισμού σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών.
 • Παρότι σε όλη τη διάρκεια του 2023  τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονταν, δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων διατηρώντας σταθερό το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα (ΒΕΑ).
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Eurokinissi

Επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στους αγρότες που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ειδικότερα:

 • Είχε ενεργό συμμετοχή στη στήριξη των κατοίκων της Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών της σε ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και χρηματοδοτήσεις με ειδικούς όρους, που σχετίζονται με την ανασύσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, μετά τις θερινές καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο με στόχο τη διατήρηση της μελισσοκομίας στην περιοχή προχώρησε σε χορηγία 20 τόνων μελισσοτρόφων.
 • Μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω Daniel και Elias, αντίστοιχα και με στόχο την στήριξη των πληγέντων των περιοχών, παρείχε στους αγρότες τη δυνατότητα αναστολής της υποχρέωσης καταβολής δόσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Επιπρόσθετα, παρείχε και συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα μέσω χρηματοδοτήσεων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τρεχουσών αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να προχωρήσουν σε παραγωγή, την άμεση αποκατάσταση ζημιών, την αντικατάσταση ζωικού πληθυσμού και γεωργικού εξοπλισμού, με εξειδικευμένα προϊόντα, μειωμένο προνομιακό επιτόκιο 4,6% και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης. Ειδικά, για τους νέους αγρότες, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους, προσφέρει το ίδιο προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης, για χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με την υλοποίηση επενδύσεων επιχορηγούμενων Σχεδίων Βελτίωσης εντός του 2024. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, προτίθεται να στηρίξει ενεργά την υλοποίηση των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για το Μέτρο 5.2, μέσω του οποίου οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ να ανασυστήσουν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο).

Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα- Συνεργατικά σχήματα

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει παρούσα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και τη λειτουργική υποστήριξη των συνεργατικών σχημάτων του πρωτογενούς τομέα και ευρύτερα του Αγροδιατροφικού Κλάδου.

Τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα έχουν ως βασική αποστολή την ανάπτυξη και διαχείριση των σχέσεων με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών και ευρύτερα με όλα τα συνεργατικά σχήματα του αγροδιατροφικού κλάδου ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Μέσω της δομής αυτής, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει πιστοδοτήσεις και σύγχρονα Τραπεζικά προϊόντα-υπηρεσίες,  στο σύνολο σχεδόν των συνεργατικών νομικών οντοτήτων, που συναλλάσσονται ενεργά  με το Τραπεζικό σύστημα. Τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας εξυπηρετούν σήμερα πάνω από 900 πελάτες.

Παρέχεται άμεση και υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς  και τις λοιπές συνεργατικές οντότητες, μέσω των Συμβούλων Πελατείας, κατανεμημένων σε τρία Κέντρα (Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ελλάδα).

Οι Σύμβουλοι Πελατείας (RM’s) κατανέμονται πανελλαδικά, ώστε να διασφαλίζεται η προσωπική επαφή, γνώση των τοπικών παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων και η ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών.

Η τράπεζα υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας προωθώντας δυναμικά τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, η Τράπεζα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των συνεργατικών σχημάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν τη διετία 2022 -2023 προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπαγωγή τους στις  Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άπτονται του βασικού έργου του Οικονομικού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Τομέα.

►Διαβάστε επίσης: Στ. Καφούνης στην «Η»: «Μουδιασμένη» η αγορά στις εκπτώσεις - Αυξημένος ο τζίρος στο τελευταίο τρίμηνο του 2023

Συμβολαιακή Τραπεζική

Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα βιώνει ταχύτατες και πολυδιάστατες αλλαγές, που έχουν οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Η Συμβολαιακή Τραπεζική προσαρμόζεται στις νέες αυτές απαιτήσεις και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων δημιουργώντας αλληλένδετες και βιώσιμες αλυσίδες αξίας, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της «αειφόρου» ανάπτυξης εδώ και μια δεκαετία.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 40.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 420 επιχειρήσεις-αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα, με συνολικές χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τo 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 50 συμβατικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα ταξιδεύουν σε 75 χώρες.

Για το 2024 η τράπεζα έχει σχεδιάσει και υλοποιεί δυναμική παρέμβαση με στοχευμένες δράσεις επιχειρώντας να εντάξουμε νέες εταιρείες και να διευρύνουμε την πελατειακή μας βάση. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας προωθητικές ενέργειες απευθείας με παραγωγούς θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού παραδοτέων Καρτών Συμβολαιακής.

Παράλληλα, η τράπεζα επιχειρεί  να ενισχύσει την παρέμβασή της τόσο σε υφιστάμενα αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε νέα που εμφανίζουν ταχεία διάδοση στον ελλαδικό χώρο και έχουν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η Συμβολαιακή ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της πρωτογενούς παραγωγής στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας και τον συναλλακτικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στον αγρο-διατροφικό τομέα της χώρας μας.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Φόβοι για νέες ανατιμήσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Η Τράπεζα για το 2024 σχεδιάζει νέες λειτουργικότητες σε υφιστάμενα προϊόντα, νέες καινοτόμες υπηρεσίες και παρεμβάσεις σε ιδιαίτερα νευραλγικές θεματικές περιοχές. Ειδικότερα:

 • Εν όψει του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη και το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, θα υλοποιηθούν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Μέσω των επενδυτικών δανείων και των δανείων έναντι επιχορήγησης, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει όλα τα υγιή επενδυτικά σχέδια, που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναβάθμιση και ανάδειξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
 • Η Τράπεζα διευρύνει συνεχώς τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης προς τον Αγροδιατροφικό Τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησε τη συμμετοχή της στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης προϊόντων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδόν όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας, περιλαμβανομένων και των αγροτών, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και καινοτόμου οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν τόσο επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης, όσο και πιο στοχευμένα προϊόντα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη, την περιβαλλοντική και την ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που υιοθετούν τις αρχές της αειφορίας. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στη στήριξη μικρότερων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, με εξειδικευμένο προϊόν.
 • Με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού της, η Τράπεζα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ψηφιακές της υπηρεσίες και προς τους αγρότες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μια σειρά εργασιών χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους σε κατάστημα της Τράπεζας. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπειρίας τους, η Τράπεζα σχεδιάζει την ενδυνάμωση των εναλλακτικών καναλιών της με προσφορά νέων εφαρμογών και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, με στόχο τη στήριξη των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
 • Επίσης, η γεωγραφική θέση της χώρας και ο μικρός κλήρος ευνοούν την ανάπτυξη της Θερμοκηπιακής Γεωργίας. Μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς στον Αγροδιατροφικό Τομέα είναι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων υποδομών και η δημιουργία νέων σύγχρονων θερμοκηπίων, καθώς θα βοηθήσουν στην ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους (νερό, έδαφος, ενέργεια). Επενδύσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και τα εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ