Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων - Τι είπε για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Lagarde
AP Photo

Υπήρξε συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά. Υπήρξε συμφωνία, είπε, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα νεότερα στοιχεία (data dependent). 

H πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας στο 3,4%,  και ότι ο γενικός πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε τον περασμένο μήνα λόγω αποτελέσματος βάσης, θα αποκλιμακωθεί στην πορεία του έτους. 

Πρόσθετος κίνδυνος από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου καθώς τα ναύλα και η διάρκεια των διαδρομών έχουν αυξηθεί. Αν και η επίπτωση, είπε, θεωρείται ότι είναι περιορισμένη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω θα υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος. 

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων, τις οποίες παρακολουθεί η ΕΚΤ για να διαπιστώσει αν αυτές είναι συμβατές με τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Όπως είπε, τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν στοιχεία για τους μισθούς που αφορούν στο 40% των εργαζόμενων στην Ευρωζώνη. 

Μείωση των περιθωρίων κέρδους

Πάντως, σημείωσε ότι η μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων έχει αρχίσει να αμβλύνει τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό από την αύξηση των μισθών (του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος).

Ολοι οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού, είπε, μειώθηκαν, εκτός από τον εγχώριο πληθωρισμό, με τις τιμές των υπηρεσιών να αυξάνονται τον Δεκέμβριο 4%, όσο και τον Νοέμβριο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ