Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Διχασμένα τα στελέχη της ΕΚΤ για το πότε θα μειωθούν - Ποιοι «βλέπουν» Απρίλιο

Η άποψη ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορούν να μειωθούν πριν τον Ιούνιο, την οποία έχουν καλλιεργήσει αρκετά στελέχη της ΕΚΤ, δεν εκφράζει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της. 

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν και μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τα οποία θεωρούν πιθανή μία μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή ακόμη και νωρίτερα.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης έριξε το γάντι  στους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο, προβάλλοντας το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Βιλερουά δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων φέτος, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο που θα αρχίσουν. «Οσον αφορά την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται καμία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συνεδριάσεις μας», είπε.

Η δήλωση αυτή αναδεικνύει τον διαφαινόμενο διχασμό των στελεχών της κεντρικής τράπεζας, λίγες μόλις ημέρες αφότου η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως υπήρχε συναίνεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι ήταν πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων.

Ποιοι βλέπουν μειώσεις από τον Ιούνιο

Σε αντιδιαστολή με τον Βιλερουά, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ επέμεινε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αποκλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων πριν αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, δείχνοντας τον Ιούνιο ως την πρώτη ευκαιρία για την όποια κίνηση.

Ο Κνοτ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη την Κυριακή, δεν είναι ο μόνος που απαιτεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα στελέχη, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο Εσθονός Μάντις Μίλερ και ο Σλοβένος, Μπόστιαν Βάσλε.

Ο Λέιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «το πληρέστερο σύνολο δεδομένων (για τους μισθούς) είναι τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat» και ότι αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Απριλίου, δηλαδή μετά συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα. Ωστόσο, έκανε λιγότερο απόλυτη τη θέση του αυτή, λέγοντας ότι υπάρχουν «άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα».

Στο στρατόπεδο όσων θέλουν να καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων ανήκουν επίσης ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν,  ο οποίος είναι γνωστό «γεράκι» και έχει πει ότι μπορεί να μην υπάρξουν καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος. Επίσης, ο Λετονός Μάρτινς Καζάκς και ο Κροάτης Μπόρις Βούτσιτς, οι οποίοι προειδοποίησαν να μη γίνουν κινήσεις όταν μίλησαν στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή.

Πρόβλημα η μεγάλη αναμονή

Αντίθετα, ο Βιλερουά δήλωσε ότι η μεγάλη αναμονή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. «Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους που είναι στο ίδιο επίπεδο: να μειώσουν πολύ νωρίς (τα επιτόκια) και να μην επιτύχουμε τον στόχο (για τον πληθωρισμό) ή να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα», είπε.

Ο Γάλλος δεν είναι όμως ο μόνος που έχει αυτές τις απόψεις. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι μια κίνηση θα μπορούσε να έρθει πριν από τον Μάιο, ενώ ο Γκεντιμίνας Σίμκους δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτός σε μία κίνηση τον Απρίλιο και θα εξετάσει τα στοιχεία που θα έχουν υπάρξει στο μεταξύ.

Με τον Βιλερουά συμφωνούν οι επενδυτές. Οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα σχεδόν 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Απρίλιο, ενώ αναμένουν συνολικά μία μείωση 146 μονάδων βάσης για ολόκληρο το έτος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ