Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο πριν μειώσουμε τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φαίνεται να επανέρχεται στο 2%, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται κάποιο χρόνο και περισσότερα στοιχεία προτού προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο – το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι 4% - και η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αντικρούσει τις προσδοκίες των αγορών για γρήγορη μείωσή τους, επιμένοντας ότι ο χρόνος που θα συμβεί αυτό είναι πιο μακριά στο μέλλον από ό,τι πιστεύουν.

Οι αγορές βλέπουν 4 μειώσεις φέτος 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα μία συνολική μείωση επιτοκίων κατά 113 μονάδες βάσης φέτος – δηλαδή τέσσερις μειώσεις από 25 μ.β. η κάθε μία και ενδεχομένως μία πέμπτη -  από 150 μ.β. που προεξοφλούσαν προηγουμένως,  με την πρώτη κίνηση να θεωρείται τώρα ότι θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο.

«Ενώ κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να προτρέχουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέδριο στο Σπλιτ της Κροατίας. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο μας του 2%», πρόσθεσε.

Υψηλές οι μισθολογικές πιέσεις

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι χαλαρώνουν, γεγονός που αποτελεί πιθανό ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές.

Τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να αυξήσουν το ενεργειακό κόστος και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Παρόλα αυτά, ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται, ενδεχομένως υποβοηθούμενος από την υποτονική ανάπτυξη, η οποία είναι απίθανο να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα.

Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθούν επίσης να έχουν συσταλτικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα συνεχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.

Αλλά οι προβλέψεις είναι επιρρεπείς σε σφάλματα και η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, οπότε η ΕΚΤ πρέπει να τσεκάρει τις προβλέψεις με βάση τα νεότερα στοιχεία των επόμενων μηνών, είπε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ