Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Πρόωρη η συζήτηση για αύξηση των εγγυήσεων του «Ηρακλή 3»

Η συζήτηση για αύξηση των εγγυήσεων του «Ηρακλή 3» είναι πρόωρη, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου.

Το νέο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο  - περιλαμβάνεται στον νόμο για τους servicers - και προβλέπει ότι οι εγγυήσεις του νέου «Ηρακλή» ανέρχονται στα 2 δις ευρώ, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό των 2 δις ευρώ μπορεί να αυξηθεί.

Σε ότι αφορά το αίτημα για παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου η προθεσμία λήγει στις 31.12.2024.

Ετσι, με βάση τα περί αύξησης των εγγυήσεων, το υπουργείο Οικονομικών και ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα το «μελάνι» για την ενεργοποίηση ενός ακόμα προγράμματος παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, θα έπρεπε να υποβάλλει αίτημα αύξησης των εγγυήσεων στις ευρωπαϊκές Αρχές (DGcomp).

Στην παρούσα φάση μια τέτοια, πρόωρη κίνηση θα έστελνε λάθος μήνυμα καθώς η απόφαση για εγγυήσεις 2 δις ευρώ προέκυψε με βάση τις ανάγκες για παροχή εγγυήσεων σε συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις, που είτε ήταν έτοιμες - Frontier II της Εθνικής, Sunrise III της Πειραιώς και Soral, κοινή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που επανεξετάζεται - είτε προετοιμάζονταν από την Attica Bank και την Παγκρήτια ώστε να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί τους και να προχωρήσει το σχέδιο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα του εξωδικαστικού - Οι αλλαγές και τα οφέλη

Frontier III και Sunrise III

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας που κατατέθηκε και πήρε έγκριση από τον Ηρακλή 3 θα απαιτήσει εγγυήσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ και έχει ετοιμάσει το Frontier III, ενώ και το Sunrise III της Πειραιώς έχει αντίστοιχη εγγυοδοσία επί των ομολογιών εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, σε Intrum AΒ και Waterwheel Capital Management, ενώ διακράτησε το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Αυλαία για το νόμο Κατσέλη εντός του 2024 - Οι servicers έχουν ρυθμίσει 3 δισ.

Ενα δισ. ευρώ θα χρειαστούν Attica Bank και Παγκρήτια

Ειχε εξάλλου υπολογιστεί ότι Attica Bank και Παγκρήτια θα χρειαστούν περί το 1 δις ευρώ εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις ώστε να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Η Attica Bank θέλει να πετύχει μονοψήφιο δείκτη ΝPEs (στο 9μηνο ήταν στο 60%) ενώ η Παγκρήτια είχε εκφράσει την πρόθεση για τιτλοποίηση ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς για τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ «κόκκινων» δανείων προβλέπεται η διαχείριση τους με άλλα εργαλεία, 

Υπενθυμίζεται ότι στα δύο προηγούμενα προγράμματα (Ηρακλής 1 και 2) το ύψος των κρατικών εγγυήσεων ανήλθε σε 18,7 δισ. ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις 48 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ηρακλής 2: Πέρασε το νομοσχέδιο για τη 18μηνη παράτασή του

Πιο αυστηρός ο Ηρακλής 3

Πάντως, ο Ηρακλής 3 είναι πιο αυστηρός σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, ώστε να ικανοποιεί τις νέες απαιτήσεις που επέβαλε η Eurostat για να μην προσμετρώνται στο χρέος οι εγγυήσεις του Δημόσιου, ακόμα κι αν δεν έχουν καταπέσει. 

Προβλέπεται ότι οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης (senior notes) που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου πρέπει να έχουν υψηλότερη επενδυτική κατηγορίας σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα που «έτρεξαν» όταν η χώρα ήταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα οι senior τίτλοι θα πρέπει να αξιολογηθούν ΒΒ+, Ba1, ΒΒ+, BB έναντι ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL, που ίσχυε, δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια του senior τίτλου που μένει στα βιβλία των τραπεζών να έχουν προοπτικές εισπράξεων ώστε να τιμολογηθούν υψηλότερα από τους οίκους. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ