Νέα
  • ΓΔ: 1448.04 +0.40%
  • Τζίρος: 13,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 27% των μετοχών του στην Τράπεζα Πειραιώς

To Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πουλήσει πιθανότατα το συνολικό ποσοστό 27% που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της αποεπένδυσής του από τις τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγή κοντά στη διαδικασία.

«Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές», δήλωσε μία άλλη πηγή με γνώση του θέματος.

Η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ, οπότε η πώληση της συνολικής συμμετοχής του ΤΧΣ θα απέφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ άρχισε από το Φθινόπωρο την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες, πουλώντας ποσοστό 20% των μετοχών Alpha Bank, ενώ τον Οκτώβριο διέθεσε ένα μικρότερο ποσοστό που είχε στην Eurobank.  

Διαβάστε επίσης: Αλ. Πατέλης: Τεράστια η ζήτηση για την πώληση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ

Πράσινο φως από τη BofA

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η Βank of America, σύμβουλος του Ταμείου, καθώς διαπιστώνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να προχωρήσει τώρα η διαδικασία.

Η έναρξη της συναλλαγής και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, με την Δευτέρα 4 Μαρτίου να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» από BofA για αποεπένδυση του ΤΧΣ

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της Πειραιώς

Η σχετική εισήγηση ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε η Πειραιώς, με τους ξένους οίκους να βάζουν θετικό πρόσημο. 

Αυτό οφείλεται στο ότι η τράπεζα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να «γυρίσει το παιχνίδι» και κυρίως να δημιουργήσει ισχυρές βάσεις για να πετύχει τους νέους στόχους του business plan για την τριετία 2024-2026, που μεταξύ άλλων προβλέπουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, διανομή μερίσματος το 2025 και το 2026 στο 50%, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

Τα δύο σενάρια για την αποεπένδυση του ΤΧΣ ήταν η πώληση και του 27% των μετοχών ή ενός μικρότερου ποσοστού από το σύνολο της συμμετοχής του. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ