Νέα
  • ΓΔ: 1454.77 +0.48%
  • Τζίρος: 114,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μεγαλύτερο κίνδυνο από την πρόωρη μείωση επιτοκίων βλέπουν τα στελέχη της

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν ότι η πρόωρη μείωση των επιτοκίων αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από μία καθυστερημένη μείωσή τους, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης στις 25 Ιανουαρίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. που συνεδρίασαν στη Φρανκφούρτη ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων.

«Ο κίνδυνος της πολύ πρόωρης μείωσης των επιτοκίων εξακολουθούσε να θεωρείται ότι υπερτερεί εκείνου της πολύ καθυστερημένης μείωσης των επιτοκίων…Το να χρειαστεί να αντιστραφεί η πορεία (μείωσης των επιτοκίων) σε περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν, επιταχυνθεί η αύξηση των μισθών ή εμφανιστούν νέες πληθωριστικές πιέσεις, θα μπορούσε να συνεπάγεται υψηλό κόστος για τη φήμη (της ΕΚΤ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Προς παράταση έως τα τέλη του 2024 ο «πάγος» στα επιτόκια των πράσινων στεγαστικών δανείων

Μειώσεις επιτοκίων 99 μ.β φέτος

Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στο πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, με το επιτόκιο καταθέσεων να έχει διαμορφωθεί από τον Σεπτέμβριο στο επίπεδο – ρεκόρ του 4%. Βλέπουν ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα περισσότερα στελέχη της κεντρικής τράπεζας προτιμούν να περιμένουν, ώστε να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2%, πριν προχωρήσουν σε αλλαγή της πολιτικής .

Τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ προτιμούν η πρώτη μείωση να γίνει τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, και οι αγορές προσγειώνουν τις προσδοκίες τους για την έκταση των μειώσεων, αναμένοντας πλέον ότι συνολικά θα είναι οριακά κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα  (99 μονάδες βάσης) φέτος.  

«Συνολικά, τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την άποψη ότι απαιτείται ακόμη συνέχεια, προσοχή και υπομονή, καθώς η διαδικασία αποπληθωρισμού παραμένει εύθραυστη και η πρόωρη υποχώρηση θα μπορούσε να ακυρώσει μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση με τα πρακτικά.

Διαβάστε επίσης: Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο πριν μειώσουμε τα επιτόκια

Προσοχή στους μισθούς

Τα στελέχη της ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι οι νέες προβλέψεις που θα γίνουν τον Μάρτιο μπορεί να δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2024 σε σχέση με αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες επηρεάζουν την πορεία του πληθωρισμού.

«Υποστηρίχθηκε η άποψη ότι, με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και τις αναθεωρημένες παραδοχές και ιδίως τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό προς τα κάτω για το 2024».

«Δεδομένου ότι η αγοράς εργασίας είναι πολύ σφιχτή, θα ήταν συνετό για το Διοικητικό Συμβούλιο να επιδείξει επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις προοπτικές των μισθών και να περιμένει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις πράγματι περιορίζονται, όπως είναι η πρόβλεψη για το 2024. Υποστηρίχθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να δει κάποια αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι μισθοί έχουν αλλάξει πορεία».

Για την πορεία της οικονομίας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνώρισαν ευρύτερα ότι η ανάπτυξη θα είναι πιθανώς ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν βραχυπρόθεσμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ