Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Κλειδώνει το μοντέλο αποχώρησης του ΤΧΣ - Αύριο η εισήγηση της BofA - Δευτέρα το book building

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Αύριο, Παρασκευή, και αφού θα έχει κλείσει το Χρηματιστήριο, θα υποβάλει η Bank of America την εισήγηση της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, προς αποφυγήν διαρροών και ενώ η μετοχή της θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό. 

Αμέσως μετά, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει για να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά τον τρόπο διάθεσης - θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – το ποσοστό διάθεσης και  η κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών και φυσικά το εύρος της τιμής διάθεσης. 

Τη Δευτέρα το βιβλίο προσφορών

Το Ενημερωτικό Δελτίο είναι σχεδόν έτοιμο και θα επικαιροποιηθεί με βάση την απόφαση του ΤΧΣ, ώστε να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα είναι stand by για να συνεδριάσει και να δώσει την έγκριση της το βράδυ της Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα και να ανοίξει αμέσως μετά το βιβλίο προσφορών. 

Οπως φαίνεται, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει ακόμα για το ποσοστό που θα διατεθεί,  όμως φαίνεται να έχει προβάδισμα η άποψη για πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου από την Πειραιώς τώρα, να διατεθεί δηλαδή και το 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, με το σενάριο για διατήρηση ενός μειοψηφικού ποσοστού 5%-7% από το Δημόσιο να παραμένει στο τραπέζι. 

Αναμένεται υπερκάλυψη 5 έως 8 φορές

Είναι βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το ΤΧΣ «σκανάρουν» τους επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον και οι οποίοι δεν είναι λίγοι και δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μεγάλη υπερκάλυψη, τουλάχιστον 5 φόρες και ενδεχομένως ως 8 φορές, όπως συνέβη με τη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής που ήταν η πιο πετυχημένη συναλλαγή την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση (το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές) και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης που διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ με έκπτωση ανά μετοχή 2,57%  

Το ζητούμενο και στην περίπτωση της Πειραιώς  είναι η ποιότητα των επενδυτών, δηλαδή η είσοδος μακροπρόθεσμων (long term) ισχυρών «παικτών» ώστε να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική της τράπεζας  όπως περιγράφεται στο business plan της περιόδου 2024-2025.

Με βάση το πολύ ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί με μικρό discount – πέριξ του 5% - με την μετοχή να κλείνει χθες 3,868 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 0,82% από την αρχή της εβδομάδας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ