Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΟΙΚ: Σκληρό παζάρι στο παρά πέντε με τους θεσμούς - Τα αγκάθια και η λύση-πακέτο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μέσα στο επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από τις 25 Μαρτίου αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις, πιθανότατα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και στις επιχειρήσεις, γνωστό με το όνομα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη επέλθει οριστική συμφωνία με τους δανειστές για το περιεχόμενο του προγράμματος, αν και όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαφωνίας, παρά μόνο τεχνικά και από μέρα σε μέρα θα επέλθει και η συμφωνία.

Εκείνο πάντως που δείχνει να είναι αγκάθι είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Και εκεί υπάρχει απόσταση, όχι μεγάλη, αλλά ικανή να καθυστερήσει την οριστική συμφωνία, ειδικά αν έρθει ως «πακέτο», όπως επιδιώκουν οι δανειστές, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ και πλειστηριασμοί.

Το περίγραμμα της συμφωνίας για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια, μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται από την 1η Απριλίου και η σχετική πλατφόρμα να είναι ανοικτή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Το μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα μπορεί κάποιος να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, εξηγείται και από το γεγονός ότι τελικά θα συμπεριλαμβάνονται και καταγγελμένα δάνεια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι την υποβολή της αίτησης, οι επιχειρηματίες θα έχουν προχωρήσει στην ρύθμιση του δανείου με την τράπεζά τους.

Οι δανειστές θέλουν να ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για δάνεια σε μεγάλη καθυστέρησης. Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται αρκετά πριν από πραγματοποίηση κάποιου πλειστηριασμού.

Επανέναρξη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης 

Οι τράπεζες και οι services συμφωνούν με την άμεση επανέναρξη αυτών των διαδικασιών και τονίζουν ότι «έχουμε πάει στην άλλη πλευρά και προστατεύουμε, αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη, ακόμη και αυτούς που δεν το έχουν καν ζητήσει».

Σημειώνουν επίσης ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά αρκούσε μία αυτορρύθμιση και όχι μία οριζόντια απόφαση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στο να ξεκινήσουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά ούτε και οι πλειστηριασμοί για όλες τις κατηγορίες των μη ευάλωτων. Όμως θεωρεί ότι σε συνθήκες πανδημίας και την οικονομία σε lockdown ίσως θα προσέθετε ένα ακόμη πρόβλημα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θέλει να αρχίσει να λειτουργεί, έστω υποτυπωδώς η οικονομία, να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις να τρέχουν την καθημερινότητά τους και σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσουν οι εν λόγω διαδικασίες, οι οποίες για να φτάσουν στον πλειστηριασμό απαιτούνται 8 – 10 μήνες.

Μετ'  εμποδίων οι πλειστηριασμοί το 2020

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με βάση τις προβολές που υπάρχουν για την εξέλιξη της πανδημίας, αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Θα πειστούν οι δανειστές να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω ή θα επιμείνουν να ξεκινήσει η διαδικασία από την 1η Μαΐου; Η απάντηση θα δοθεί σχετικά άμεσα.

Να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το 2020 περιορίστηκε σε 9.464, κάτι που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση της τάξης του 45% περίπου, σε σχέση με το 2019, που είχαν πραγματοποιηθεί 17.165 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 19.521 πλειστηριασμοί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ