Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΤΧΣ: Εναρκτήριο λάκτισμα για τη διάθεση του 22%+5% της Πειραιώς - Σε ποιο ύψος μπορούν να φτάσουν τα έσοδα του Δημοσίου

Mε στόχο η τελική τιμή διάθεσης να «πιάσει» το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή όσο το δυνατόν μικρότερο discount από τα  4 ευρώ ανά μετοχή ξεκινάει στις 10 το πρωί η διάθεση του 22% των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο και το οποίο μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό μέχρι το 27%  δηλαδή την πλήρη αποεπένδυση του, με την τιμή διάθεση εντός του εύρος τιμών μεταξύ 3,70 – 4 ευρώ ανά μετοχή. 

Αν  διατεθεί το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Πειραιώς και σε τιμή που αγγίζει τα 4 ευρώ το ελληνικό δημόσιο θα συγκεντρώσει περί τα 1,3 δισ. ευρώ (4 ευρώ Χ 337.599.150 μετοχές)  αγγίζοντας τα μέχρι τώρα έσοδα της αποεπένδυσης τα οποία ανήλθαν σε 1,45 δισ. ευρώ (περίπου 94 εκατ. ευρώ για το 1,4% της Εurobank που κατείχε το ΤΧΣ , 294 εκατ. ευρώ για το 9% της Alpha Bank  και 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας).

Υπενθυμίζεται ότι για το 22%  Εθνικής η τελική τιμή ήταν 5,30 ευρώ ανά μετοχή με πολύ μικρό discount μόλις 2,57% (εύρος τιμής διάθεσης 5-5,44 ευρώ και η μετοχή είχε κλείσει στα 5,46 ευρώ). 

►Διαβάστε επίσης: ΤΧΣ: Με τιμή από €3,70 έως €4,00 στο placement έως και το 27% της τράπεζας Πειραιώς (22% + 5%)

Η διαδικασία για τη διεθνή προσφορά και τη ελληνική δημόσια προφορά ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας και λήγει την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα και σε αυτό το διάστημα το ΤΧΣ θα αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμα επιλογής αύξησης του μεγέθους προσφοράς (αν δηλαδή θα ανέβει πάνω από το 22%), αν θα καθορίσει στενότερο εύρος  τιμής εντός του αρχικού ή/και αν θα προσδιορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή. Ετσι, σε λίγα εικοσιτετράωρα θα γνωρίζουμε αν η τράπεζα Πειραιώς θα γίνει η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως μετά την Εurobank και την Αlpha Bank, «φέρνοντας» ενδεχομένως νωρίτερα στις αρχές του καλοκαιριού τη διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας. 

Το Ταμείο θα διαθέσει τις μετοχές σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές (22%) τις οποίες δύναται να αυξήσει κατά ως 62.518.361 (5%) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές με δημόσια προσφορά και εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς θεσμικούς επενδυτές.  Για την αύξηση των προσφερόμενων μετοχών θα πρέπει όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς να συντρέχουν σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις: υψηλή ζήτηση,  καλή ποιότητας επενδυτές, δηλαδή μακροχρόνιοι (long term) και προσφορές σε καλή τιμή. 

Το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον που έχει δείξει η επενδυτική κοινότητα  για το  placement της Πειραιώς έχει προεξοφλήσει την μεγάλη υπερκάλυψη. Εφόσον επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον και η ποιότητα των επενδυτών (long term) το ενδεχόμενο να διατεθεί το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου δηλαδή του 27% είναι πολύ ισχυρό. 

Η Τιμή Προσφοράς θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Η κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά επιμερισθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

Σε ότι αφορά την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά 30% των μετοχών θα κατανεμηθούν σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο μέχρι 70% μεταξύ Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών. 

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκίνησε η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ - Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τους όρους της δημόσιας προσφοράς

Οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά Προσφερόμενων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά από τις 10:00 ώρα Ελλάδας της πρώτης ημέρας (δηλαδή, 4 Μαρτίου 2024) έως τις 16:00 ώρα Ελλάδας της τελευταίας ημέρας (δηλαδή, 6 Μαρτίου 2024) της περιόδου Διεθνούς Προσφοράς.

Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών (το «Η.ΒΙ.Π.»), το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό κατά την περίοδο της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι από 4 Μαρτίου έως και 6 Μαρτίου 2024) από τις 10:00 ώρα Ελλάδας και έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός από την τελευταία ημέρα της περιόδου Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή στις 6 Μαρτίου 2024, κατά την οποία θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι και στο placement της Εθνικής προβλεπόταν η διάθεση του 20% + 2% και τελικά λόγω της υπερκάλυψης και κυρίως της ποιότητας των επενδυτών  και της τιμής διάθεσης που διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή με πολύ μικρό discount μόλις 2,57% (εύρος τιμής διάθεσης 5-5,44 ευρώ και η μετοχή είχε κλείσει στα 5,46 ευρώ) με το Ταμείο να διαθέτει τελικά το 22%. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ