Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια ΕΚΤ: Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης επιμένει ότι είναι πιθανή η μείωση τον Απρίλιο

 Villeroy de Galhau
AP Photo

O Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, επιμένει ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Βιλερουά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια την άνοιξη, μεταξύ του Απριλίου και της 21ης Ιουνίου, καθώς είναι ορατή η «νίκη» κατά του πληθωρισμού.

«Το συμπέρασμα που αναμένεται να βγάλουμε στην ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσουμε τα επιτόκια την άνοιξη και σας θυμίζω ότι στη Γαλλία και την Ευρώπη η εποχή αυτή διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου», είπε.

Επανέλαβε επίσης ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα μειωθεί στο 2% το επόμενο έτος. Η Τράπεζα της Γαλλίας είχε περιορίσει την Τρίτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας για το 2024, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% για φέτος αντί 0,9% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε, πάντως,  να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα είναι πιο πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Ιουνίου παρά τον Απρίλιο.

Βουνς: Γρήγορα η μείωση επιτοκίων

Στην ανάγκη να προχωρήσει η EKT γρήγορα σε μείωση των επιτοκίων, παρόλο που οι αυξήσεις των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών είναι ακόμη υψηλές σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, αναφέρθηκε και o διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλουμε ένα στοίχημα», δήλωσε ο Βουνς σε συνέντευξη Τύπου για την ετήσια έκθεση της βελγικής κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι θεωρούσε πως έπρεπε η ΕΚΤ να περιμένει, αλλά τώρα αισθάνεται ότι πρέπει να δράσει πιο γρήγορα,  χωρίς να προσδιορίσει τον μήνα. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να αντιδράσει στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (τον στόχο του 2%).

«Αλλά θα παραμείνει μια προσεκτική κίνηση, με βάση αυτά που γνωρίζω σήμερα, λόγω του προβλήματος που έχει αναφερθεί  επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός υπηρεσιών και οι μισθολογικές αυξήσεις εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τον στόχο μας», είπε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 2,6%, αλλά οι τιμές για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και για τις υπηρεσίες κατά 3,9%.

Προβλέπουμε, όμως, πρόσθεσε ότι και οι αυξήσεις αυτές θα αποκλιμακωθούν και επομένως δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι να δούμε την αύξηση των μισθών στο 3% προτού μειώσουμε τα επιτόκια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ