Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Στόχος το 65% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και στο βάθος συγχώνευση

Η συζήτηση για συγχώνευση της Εurobank Kύπρου με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου είναι πρόωρη καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απόκτηση του 55,3% - αναμένονται εγκρίσεις από ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα Κύπρου  – ώστε να υποβληθεί στο τέλος του β’ τριμήνου της χρονιάς η δημόσια πρόταση προς του όλους της μετόχους της Ελληνικής.

Ωστόσο το σενάριο της συγχώνευσης όχι μόνο βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά είναι και το πλέον επικρατέστερο που θα μπει (αν μπει) σε φάση υλοποίησης, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2025.

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε ούτε το μέγεθος της συμμετοχής μας στη δημόσια πρόταση, ούτε με ποιο ποσοστό θα καταλήξουμε. Εάν καταλήξουμε με ένα ποσοστό το οποίο θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, προφανώς θα είναι κάτι το οποίο θα το μελετήσουμε πολύ σοβαρά και ενδεχομένως θα επιταχύνουμε για να επιτύχουμε μια πιο αποτελεσματική λειτουργία, προς όφελος όλων» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κυπριακού Τύπου  στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται μετά την λήψη των εποπτικών εγκρίσεων για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας, η Εurobank βάσει του νόμου περί Δημοσίων Προσφορών, θα υποβάλλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών.  Σύμφωνα με πηγές η Εurobank έχει θέσει στόχο να φτάσει το ποσοστό της στο 65%.

Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν ξεχωριστά

Επι του παρόντος λοιπόν οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν, όπως εξήγησε ο CEO της Εurobank, ξεχωριστά και ανεξάρτητα και αν και όποτε ωριμάσουν οι συνθήκες «φυσικά και δεν το κρύβουμε ότι επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους».

Επένδυση πάνω από 800 εκατ. ευρώ

Η επένδυση στην Ελληνική αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια την τράπεζα και στις προοπτικές της οικονομίας της Κύπρου  και είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε σε μετρητά καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Και όπως ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά η υπερβάλλουσα ρευστότητα της Ελληνικής θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, ενδεχομένως σε κάποια διεθνής projects που μπορεί να προκύψουν και τα οποία θα έχουν σχέση με την Κύπρο, όπως για παράδειγμα την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδα - Ισραήλ.

Η  διοικητική ομάδα της Eurobank υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τον όμιλο η κυπριακή αγορά, η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επέκταση του σε νέες αγορές

 «Η Eurobank υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, με την τελευταία να αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Σταύρος Ιωάννου 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ