Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πιθανή η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Κάποια μέλη του Δ.Σ. ήθελαν να γίνει σήμερα

Lagarde, συνέντευξη 7-3-2024
AP Photo

Πιθανή η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, εφόσον τα επιπλέον στοιχεία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τους μισθούς και τις τιμές, οδηγούν στην εκτίμηση για σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση του Δ.Σ. να τα διατηρήσει αμετάβλητα, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. 

Υπήρξαν, μάλιστα, λίγα μέλη του Δ.Σ. που έχουν ήδη την εμπιστοσύνη πως ο πληθωρισμός συγκλίνει στον στόχο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα ήθελε να περιμένει τον Ιούνιο που θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, πρόσθεσε. 

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα εξαρτηθεί άμεσα από μία πιθανή καθυστέρηση της Fed στη μείωση του δικού της επιτοκίου, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5% τον Μάρτιο, αλλά σημείωσε ότι ο αντίκτυπος από μία τέτοια απόφαση της Fed στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και κατ' επέκταση στον πληθωρισμό θα ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις που θα γίνουν από τα στελέχη της ΕΚΤ (τον Ιούνιο θα υπάρξουν οι αναθεωρημένες τριμηνιαίες προβλέψεις). 

Δεν υπάρχει δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα μείωσης

Αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων μετά την πρώτη μείωση, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αλλά θα εξαρτάται από τα στοιχεία. Εφόσον συνεχισθεί η μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε, θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων.

Οι τιμές του πετρελαίου

Ενδιαφέρον έχει ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως ο πληθωρισμός αναμένεται να σημειώνει διακυμάνσεις φέτος και να μειωθεί το 2025 στο 2%, κάτι που μεταξύ άλλων οφείλεται και στην εξάλειψη της θετικής βάσης σύγκρισης των τιμών ενέργειας (με τις υψηλότερες τιμές του 2023) καθώς και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα καθώς η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ