Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Εκτός απροόπτου τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιο

 Villeroy de Galhau
AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι όλο και πιο βέβαιη ότι κερδίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά έστειλε σήμα ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει από τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από το αν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα εμπόδιζε τη Fed να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, αναμένεται να αποφασίσουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Εχουμε όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη  στην πορεία μείωσης του πληθωρισμού», δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό JDD.

«Το εργαλείο των επιτοκίων υπήρξε ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του πληθωρισμού. Επρεπε να αυξήσουμε το επιτόκιο στο 4%, αλλά είναι χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διαμορφώνεται στο 5,5%» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίησης: Λαγκάρντ: Πιθανή η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Κάποια μέλη του Δ.Σ. ήθελαν να γίνει σήμερα

Θέλει ταχεία μείωση των επιτοκίων 

Ο Βιλερουά συγκαταλέγεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού μελών στο Δ.Σ. της ΕΚΤ που υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι αν ο πληθωρισμός υποχωρούσε κάτω από τον στόχο του 2% για μια μακρά περίοδο, τότε η ΕΚΤ θα διέτρεχε τον κίνδυνο να πρέπει να μειώνει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά.

«Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα πρέπει να ακολουθηθεί από περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, ζητώ έναν ρεαλιστικό και ταυτόχρονα επαρκώς γρήγορο ρυθμό, με βάση τα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν θα επιστρέψουμε σε εξαιρετικά χαμηλά ‘η αρνητικά επιτόκια, αυτά που είδαμε κατά την περίοδο 2015-2022 ήταν η εξαίρεση».

Διαβάστε επίσης:Ευρώ: Σε χαμηλό πενταετίας καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πριν τη Fed

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ