Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: «Κόσκινο» από ΤτΕ για τα business plan των servicers - Τo 40% κοντά στους στόχους

Τα business plans των τιτλοποιήσεων που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και υπολείπονται των δεσμευτικών στόχων, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να υπάρχει κίνδυνος για την εγγυήσεις του Δημοσίου που αφορούν στα senior ομόλογα, βρίσκονται στην κορυφή της σημερινής σύσκεψης (10.30 πμ) που θα πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην οποία πέραν του επόπτη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και φυσικά των servicers που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια, όπως είχε γράψει η «Η».

Σύμφωνα με πληροφορίες το 40% των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή (συνολικά 15) έχουν πετύχει έως και το περίπου 80% των στόχων, δηλαδή οι ανακτήσεις υπολείπονται κατά 20% ως και 30% για δύο κυρίως λόγους: είτε τα business plans συνταχθήκαν πριν από την πανδημία covid 19, περίοδο κατά την οποία «πάγωσαν» τα πάντα με τα δικαστήρια να είναι κλειστά επί ενάμισι χρόνο, είτε γιατί μια σειρά παθογένειες – προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί και αφορούν από τους πλειστηριασμούς μέχρι την εκδίκαση ανακοπών και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των εκκρεμών υποθέσεων Κατσέλη αλλά και τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

► Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια - Servicers: Στόχος το comeback «θεραπευμένων» δανείων στις τράπεζες - Γιατί «τσινάει» ο SSM

Και φυσικά υπάρχουν και οι αποχές δικηγόρων και συμβολαιογράφων, με τελευταία αυτή που πρότεινε στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας η Ολομέλεια των Προέδρων, από χθες και μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, αντιδρώντας στον νέο δικαστικό χάρτη.

Με μεγαλύτερη ταχύτητα

Υπάρχουν βέβαια και business plans τιτλοποιήσεων που είναι πολύ κοντά στους στόχους ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που οι στόχοι έχουν ξεπεραστεί στην παρούσα φάση και υπεραποδίδουν (πάνω από το 130% του στόχου) καθώς οι ανακτήσεις κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Πάντως, ο επόπτης αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά θεμάτων τα οποία έχουν επισημάνει και οι servicers με υπομνήματα τους τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα για από αυτά δεν χρειάζεται κάποια νομοθετική παρέμβαση μείζονος σημασίας αλλά πολύ πιο απλές και αυτονόητες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα να μπορούν οι servicers να λαμβάνουν ηλεκτρονικά αρχεία αποφάσεων που αφορούν υποθέσεις του νόμου 3869/2010 και αν θέλουν επικυρωμένο αντίγραφο να πληρώνουν ηλεκτρονικά τα ένσημα επικύρωσης.

Βιώσιμες ρυθμίσεις

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης δεν περιορίζεται φυσικά στον «Ηρακλή» αλλά συνολικά στη διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και στη λειτουργία των servicers με τον επόπτη και το υπουργείο Οικονομικών να ζητάει περισσότερες και φυσικά βιώσιμες ρυθμίσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί τόσο η εποπτεία αλλά και η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ιδιωτικού Χρέους που θα δημοσιοποιεί τις διμερείς ρυθμίσεις κάθε μήνα κατά τα πρότυπα της μηνιαίας έκθεσης προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Όπως εξάλλου είχε γράψει η «Η» μέχρι το τέλος Μαϊου θα εκδοθεί η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος για την εποπτεία των εταιρειών του κλάδου, που μπαίνει πλέον σε νέα φάση και καλείται να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και επιταγές, είτε αυτές αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και  εσωτερικών δομών, είτε πρακτικές –κανόνες διαχείρισης κυρίως σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ