Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Μικρή επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στο α' τρίμηνο

Μειώνονται οι πιθανότητες για μία δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, μετά από αυτή του Ιουνίου που θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς οι ενδείξεις πως οι μισθοί στην Ευρωζώνη δεν επιβραδύνθηκαν αισθητά στο α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να κάνει επιφυλακτική την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα επίσημα στοιχεία για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις θα δημοσιευθούν στις 23 Μαΐου, αλλά αυτά που έχουν γίνει ήδη γνωστά από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης δείχνουν ότι οι αυξήσεις δεν επιβραδύνθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο και συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος είναι οι εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στη Γερμανία οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις σημειώνονται στη Γερμανία, όπου οι συμφωνίες του παρελθόντος - ορισμένες από τις οποίες έχουν εξωραϊστεί από εφάπαξ πληρωμές - έχουν οδηγήσει τους μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα. Οι υπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απίθανο να παρηγορηθούν αρκετά από τις ενδείξεις συγκράτησης των μισθών σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

H ΕΚΤ αναμένεται να είναι επιφυλακτική και λόγω της διαφαινόμενης ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.

«Για την ΕΚΤ, η ισχυρή αύξηση των μισθών στη Γερμανία θα είναι ένας ακόμη λόγος για να κινηθεί πολύ προσεκτικά με τις μειώσεις των επιτοκίων - ακόμη και αν η αύξηση των μισθών στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο υποτονική", δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.

Η αύξηση των μισθών πιθανόν επιβραδύνθηκε στο 4,3% σε σχέση το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι αύξησης 4,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ενώ οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 3,5% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έφτασαν το 4,8% στη Γερμανία, σύμφωνα με το ίδιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ