Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Χαλαροί οι έλεγχοι των τραπεζών στα στεγαστικά αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο

Η πίεση στην αγορά στεγαστικών δανείων της Ευρωζώνης είναι διαχειρίσιμη παρά τα υψηλότερα επιτόκια που πιέζουν τους δανειολήπτες και τους χαλαρούς ελέγχους ορισμένων τραπεζών, αναφέρει newsletter του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Charting the future: risks and lending standards in residential real estate).

Η ΕΚΤ εξέτασε τα δάνεια 37 τραπεζών της Ευρωζώνης, που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής έκθεσης του τομέα σε στεγαστικά δάνεια (RRE), η οποία ανέρχεται σε 3,7 τρις.  ευρώ.

Διαπίστωσε προβλήματα στις χορηγήσεις τους, αλλά εξέπεμψε καθησυχαστικό μήνυμα για τον έλεγχο της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Τον Ιούνιο εκτός απροόπτου η πρώτη μείωση επιτοκίων

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές

«Αν και ο έλεγχος αποκάλυψε ορισμένα προβλήματα στον τομέα των οικιστικών ακινήτων, οι συνολικές προοπτικές παραμένουν σχετικά θετικές», ανέφερε η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι  η «κάποια πίεση που φαίνεται να υπάρχει στα δάνεια RRE, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη και οι τράπεζες συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών».

Από τα ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια αξίας 1,4 τρις. ευρώ των 37 τραπεζών τον περασμένο Ιούνιο, για αυτά που αντιστοιχούσαν σε ένα ποσό 412  δις. ευρώ επρόκειτο να επανακαθοριστεί το επιτόκιό τους - πιθανότατα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο - μέχρι τον Ιούνιο του 2025. «Αυτό συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για τους δανειολήπτες που δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα υψηλότερα επιτόκια».

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Δεν θα δεσμευτούμε σε μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνιο, λέει ο Ντε Γκίντος

Χαλαρός ο έλεγχος 

Ο έλεγχος της ΕΚΤ έδειξε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην σταθμίζουν επαρκώς τους κινδύνους πριν χορηγήσουν ένα στεγαστικό δάνειο - 16 χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από την αγορά αυτή και μια δεκαετία από τότε που η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών.

Για παράδειγμα, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες δεν εφάρμοζαν όρια στην αναλογία του ύψους ενός δανείου και της αξίας του ακινήτου ή μεταξύ του κόστους εξυπηρέτησης ενός ενυπόθηκου δανείου και του εισοδήματος του δανειολήπτη ή τα όρια αυτά μπορούσαν να παρακαμφθούν.

Συγκεκριμένα, για το 46,5% των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2023 η αναλογία δανείου προς αξία του ακινήτου ήταν πάνω από το 80%, και μάλιστα στο 16,5% των περιπτώσεων το δάνειο υπερέβαινε την αξία του ακινήτου.

Οι τράπεζες φάνηκε να αναλαμβάνουν περισσότερα ρίσκα λίγο πριν ή όταν άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια: μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2023, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν σε δανειολήπτες που δαπανούν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση του δανείου αυξήθηκε από 47% σε σχεδόν 53%.

«Το όριο του 30% δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο, αλλά από αυτό το επίπεδο και μετά μπορεί να υπάρξει επιδείνωση», ανέφερε η ΕΚΤ.

Για περίπου το 40% των νέων στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν στο 12μηνο έως τον Ιούνιο 2022, η αποτίμηση των εξασφαλίσεων δεν διενεργήθηκε από εκτιμητή. Οι τράπεζες «φαίνεται επίσης να δυσκολεύονται» με την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής ενός δανειολήπτη.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες «κλήθηκαν να διορθώσουν τις ανεπάρκειές τους» και ότι τα ευρήματα δεν θα επηρεάσουν τις απαιτήσεις της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ