Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Για το 2026 μετατίθεται η εφαρμογή βασικών κανόνων της «Βασιλεία ΙΙΙ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά ένα έτος ένα βασικό μέρος των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, το οποίο αφορά στον κίνδυνο της αγοράς,  έτσι ώστε οι δανειστές του μπλοκ να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.

Η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στην ΕΕ μετατίθεται για ένα χρόνο, ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να με βρεθούν σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση έναντι των τραπεζών στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζεται η διαμάχη για τους κανόνες αυτούς.

Η Μέιριντ ΜακΓκίνες, επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές, δήλωσε σήμερα σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη ριζική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι του 2025.

Εντάθηκαν οι πιέσεις

Οι πιέσεις στην ΕΕ, σχετικά με την οριστικοποίηση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη στην εφαρμογή τους.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, έχει ζητήσει επίσης την παρέμβαση της Κομισιόν, επικαλούμενος τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού παγκοσμίως για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες», δήλωσε η ΜακΓκίνες. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026, πρόσθεσε.

Μετάθεση δύο ετών στο χρονοδιάγραμμα

Πρόκειται για την τελευταία αναβολή στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ, που είχαν χαρακτηρισθεί ως ορόσημο, καθώς το προβλεπόμενο αρχικά χρονοδιάγραμμα είχε ήδη μετατεθεί για δύο χρόνια με αφορμή την πανδημία και τα αιτήματα των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας.

Ορισμένες ρυθμιστικές Αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη απομάκρυνση από τους νέους κανόνες.

Ωστόσο, η ΜακΓκίνες έσπευσε να τονίσει ότι «η καθυστέρηση κατά ένα έτος των κανόνων για τον κίνδυνο αγοράς στην ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ενθάρρυνση για απομάκρυνση από τη διεθνή αυτή συμφωνία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να σχεδιάζει την υλοποίηση «του μεγαλύτερου μέρους των προτύπων της Βασιλείας» μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ

Η εφαρμογή της πλήρους δέσμης μέτρων της Βασιλεία ΙΙΙ θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στην ΕΕ κατά 9,9%. Στις ΗΠΑ, θα αυξάνονταν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια που είχαν γίνει στη χώρα.

Το θέμα έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, με τις τραπεζικές Αρχές τους να εξακολουθούν να μάχονται για το τελικό πακέτο μέτρων που θα ισχύσουν. Στη Βρετανία, η ημερομηνία έναρξης τους έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο ΜακΓκίνες. «Δεδομένης της διάρκειας των διαδικασιών για την αναβολή αυτών των κανόνων στην ΕΕ, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ