Νέα
  • ΓΔ: 1448.36 +0.10%
  • Τζίρος: 12,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η ώρα των μερισμάτων - Στους μετόχους επιστρέφουν € 875 εκατ.

Ξεχωριστές θα είναι οι φετινές γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς οι μέτοχοι, έπειτα από μια δεκαπενταετία θα κληθούν να υπερψηφίσουν τη διανομή μερίσματος.

Το συνολικό ύψος των μερισμάτων ανέρχεται σε 875 εκατ. ευρώ  έπειτα από μια χρονιά ρεκόρ καθώς τα καθαρά κέρδη του 2023 έφτασαν τα 3,65 δισ. ευρώ και οι διοικήσεις Εθνικής, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank πήραν το «πράσινο φως» από το SSM για να ανταμείψουν τους μετόχους τους που "έβαλαν πλάτη" στα δύσκολα.   

Αυτό ωστόσο που κυρίως σηματοδοτεί η διανομή μερίσματος είναι η επιστροφή των ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Πρώτα η Πειραιώς

Την αυλαία των γενικών συνελεύσεων ανοίγει η τράπεζα Πειραιώς στις 28 Ιουνίου 2024, καλώντας τους μετόχους να εγκρίνουν τη διανομή ποσού 78.806.462 ευρώ σε μετρητά, ήτοι 0,063 ευρώ ανά μετοχή.

«Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό 77% των καθαρών κερδών της Εταιρείας για το 2023 (ή το 10% των ενοποιημένων καθαρών κερδών για το 2023 που αναλογούν στους μετόχους της Εταιρείας, όπως έχει γνωστοποιηθεί στους μετόχους και επενδυτές και προβλέπεται στην Πολιτική Διανομής του Ομίλου)» σύμφωνα με το με το επεξηγηματικό σημείωμα της πρόσκλησης.  Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της Πειραιώς, η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος είναι η 10η Ιουλίου 2024, την επόμενη η καταγραφή δικαιούχων μερίσματος (record data) και στις 16 Ιουλίου οι μέτοχοι της τράπεζας θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα καταβληθεί μέρισμα.

Σημειώνεται ότι στις 31 Ιουλίου η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου 6μήνου του 2024.

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moodys- Η πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του ελληνικού Δημοσίου

Η Eurobank

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, με πρώτη τη Eurobank στις 23 Ιουλίου 2024 που θα διανείμει μέρισμα 342 εκατ. ευρώ ήτοι 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023 (ποσοστό διανομή 30%)  και ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος της 25η Ιουλίου και μια μέρα μετά τον προσδιορισμό των μετόχων που στις 31 Ιουλίου θα πληρωθούν το μέρισμα που του αναλογεί.  Την ίδια μέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και αναμένεται προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων της για το σύνολο του έτους. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Μοοdy’s αναβάθμισε την τράπεζα και η Εurobank έγινε η πρώτη ελληνική το χρέος της οποίας αξιολογήθηκε σε investment grade από έναν από τους τρεις κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και μάλιστα δύο βαθμίδες πάνω από το «κατώφλι» (threshold) του rating (Βaa2 από Βa1). Εκτιμάται ότι μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα έχει ολοκληρωθεί και η δημοσία προσφορά της Εurobank για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στην οποία ήδη κατέχει ποσοστό 55,48%.

►Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Ελαβε το πράσινο φως για μέρισμα 20% των κερδών του 2023

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Alpha Bank

Στις 24 Ιουλίου η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank θα ψηφίσουν την πρόταση για διανομή μερίσματος ύψους 122 εκατ. ευρώ  - 0,05 ευρώ/μετοχή  (payout ratio 20%) εκ των οποίων τα 61 εκατ. ευρώ σε μετρητά, δηλαδή 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόλοιπο πόσο θα αξιοποιηθεί για την διαδικασία επαναγοράς μετοχών υπό τους συνήθεις όρους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η έγκριση των εποπτικών αρχών για την ακύρωση των μετοχών, οι οποίες θα αποκτηθούν από την Εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, έχει ήδη ληφθεί. Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος είναι η 26η Ιουλίου και η 29η έχει οριστεί ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων μερίσματος. Την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει η έναρξη καταβολής του μερίσματος και στις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 1ου 6μήνου.

Και η Εθνική

Οι γενικές συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνονται με την Εθνική Τράπεζα στις 25 Ιουλίου, που έχει λάβει την έγκριση για διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ  ήτοι 0,36 ευρώ ανά μετοχή (payout ratio 30%). Η αποκοπή δικαιώματος μερίσματος και ο προσδιορισμός δικαιούχων θα γίνει στις 29 και 30 Ιουλίου αντίστοιχα και η έναρξη καταβολής μερίσματος στις 2 Αυγούστου 2024. Μια μέρα νωρίτερα την 1η Αυγούστου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου 6μήνου, με το ενδιαφέρον των αναλυτών – αλλά και των μετόχων – να αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάθεση του 18% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ με τις σχετικές αποφάσεις, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός να δρομολογούνται για το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ