Νέα
  • ΓΔ: 810.42 -1.45%
  • Τζίρος: 74,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Τα 4 ερωτήματα για τα εμβόλια

Δοκιμή εμβολίου
Πηγή: Intime

Μίλησε και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 στη Βουλή για εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το εμβόλιο. Η οποία πρέπει να είναι πανεθνική, να ξεκινήσει με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και φορέων.

Ποια είναι όμως τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν;

Προφανώς το εμβόλιο είναι η επιστημονική απάντηση στον ιό. Οπως και σε κάθε άλλον ιό στο παρελθόν. Τα στοιχεία από ασθένειες που θέριζαν κάποτε, πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιό τους, και μετά σίγησαν… είναι πολύ χαρακτηριστικά.

Εγείρονται ερωτήματα που σε πολλούς ανθρώπους μεγεθύνονται. Φαίνονται τρομακτικά. Δεν είμαστε όλοι γιατροί, ούτε και θα γίνουμε.

  1. Τι είναι το εμβόλιο RNA;
  2. Πόσο επεμβαίνει στα κύτταρα;
  3. Κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το DNA;
  4. Γιατί να προτιμηθούν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και να μην προτιμηθούν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το ρωσικό, το ισραηλινό που είναι φτιαγμένα με τον παλιό τρόπο;

Κατανοεί κανείς ότι τα δύο πρώτα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα από τα στάδια των δοκιμών που πρέπει, πήραν ή θα πάρουν σύντομα τη νόμιμη αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές για να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια τους και βεβαίως πρέπει να προηγηθούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ωστόσο, θα κυκλοφορήσουν και τα εμβόλια της Οξφόρδης, το ισραηλινό, ήδη κυκλοφορεί το ρωσικό για το οποίο δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την 3η φάση των δοκιμών του, όμως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ήδη συνεργάζονται με το Ινστιτούτο που τα έφτιαξε… Και το ερώτημα είναι, όταν τα τρία αυτά εμβόλια που έγιναν με τον κλασικό δοκιμασμένο τρόπο πάρουν άδεια, θα έχει ο κόσμος το δικαίωμα να επιλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει;

Τα λεγόμενα RNA εμβόλια δεν επεμβαίνουν όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία των γιατρών στον γενετικό κώδικα του ανθρώπου. Αυτό δεν πρέπει να εξηγηθεί με επιστημονικό τρόπο, αλλά με απλά λόγια καθαρά, ώστε να μην έχουν το φόβο ότι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»... ότι πάνε να γλιτώσουν από τον κορονοϊό, αλλά μήπως μετά από λίγο καιρό κάποια άλλα προβλήματα υγείας που δεν έχουν προβλεφθεί ακόμη από τις έρευνες γύρω από αυτά τα εμβόλια, τους χτυπήσουν την πόρτα;

Επειδή η ανθρωπότητα πρώτη φορά αντιμετωπίζει πανδημία στη σύγχρονη εποχή, χρειάζεται μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης μέσω διαλόγου.

Ενας υπέρ και ένας κατά, επιστήμονας να λένε τις απόψεις τους με απλά λόγια, να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι δεν κινδυνεύουν, ότι μπορεί να κάνουν το εμβόλιο της pfizer και τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο στη νέα σεζόν, μπορεί να κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης ή κάποιο άλλο εμβόλιο που θα προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, να γίνει γρήγορα αλλά με καθαρότητα και ευθύνη. Και όσων μιλήσουν, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης που θα φιλοξενούν αυτούς τους διαλόγους. Οι επιστήμονες έχουν μία τεράστια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να πείσουν τους αναποφάσιστους, τους επιφυλακτικούς, ένα 27% ως 30%.

Αυτοί πρέπει να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο ως την Άνοιξη, ώστε μαζί με το 35%- 40% που δηλώνει ότι θα κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο εμβολιασμών, άρα και αντισωμάτων, που θα συνιστά «ανοσία της αγέλης».

Ωστε η κοινωνία να αρχίσει άφοβα να λειτουργεί και πάλι. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας από κει που τις αφήσαμε. Αν και τίποτε πια δεν θα είναι ίδιο. Ο κόσμος έχει αλλάξει σε αυτόν το χρόνο. Η Πανδημία άλλαξε πάρα πολλά. Το πώς βλέπουμε τη ζωή, πώς βλέπουμε τη δουλειά, τις νέες μορφές εργασίας, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Αλλαξαν και αλλάζουν τα πάντα. «Τα πάντα όλα». Το ζήτημα είναι οι Έλληνες και η Ελλάδα να είναι εκεί. Μέσα στην παραζάλη αυτών των αλλαγών. Να μη βλέπουν «τα τρένα να περνούν»...

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα