Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Σε επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης κατευθύνθηκαν οι περισσότεροι πόροι της επιστρεπτέας προκαταβολής
Πηγή: Eurokinissi

Η μέθοδος αυτή ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον ωφέλιμα μέσα υποστήριξης. Ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Τα ενισχυόμενα κεφάλαια θα είναι άνω του 1 δισ. €.

Η καταβολή των ποσών θα γίνει ανάλογα με τον πτώση των πωλήσεων το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.

Το 50% του χορηγούμενου ποσού, δεν επιστρέφεται με την δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μέχρι 30.06.2021, ενώ ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν το ποσοστό που δεν θα επιστραφεί στο 80%. 

Το συνολικό χορηγούμενο ποσό θα λαμβάνει υπόψη και τα ποσά της ενίσχυσης του τέταρτου κύκλου. Βασική πρόβλεψη η πτώση πωλήσεων κατά τουλάχιστον 20%.

Όσες επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λάβουν ενίσχυση στον τέταρτο κύκλο, επειδή το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είχαν πτώση πωλήσεων κάτω από 20%, θα δικαιούνται ενίσχυση ανάλογα με την πτώση πωλήσεων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, εφόσον  σε αυτό το διάστημα η πτώση πωλήσεων τους είναι άνω του 20%.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να λάβουν οι επιχειρήσεις υπόψη τους τις εξής παραμέτρους:

  1. Οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Δεκεμβρίου 2020, θα υπολογιστούν ως κύκλος εργασιών του 2020, από πλευράς φόρου εισοδήματος και οικονομικών καταστάσεων.
  2. Από πλευράς ΦΠΑ όμως και επομένως και σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή,  αν το τιμολόγιο εκδοθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2021, θα υπολογιστεί ως Κύκλος Εργασιών του 2021.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 4308/2014 Ελληνικά λογιστικά πρότυπα, το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι την 15 μέρα του επόμενου μήνα, από την ημερομηνία που έγινε η πώληση ή παρασχέθηκε η υπηρεσία.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί κεφάλαια 5,1 δισ. € και έχουν ωφεληθεί 446.271 φορολογούμενοι.

Η οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών και η υποστήριξη τους σε επίπεδο ενημέρωσης και διαδικασιών είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα