Νέα
  • ΓΔ: 1277.76 -0.18%
  • Τζίρος: 26,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση: Γιατί ανακάμπτουν οι αγορές μετά τη χθεσινή βουτιά - Οι προβλέψεις

«H σημερινή ανάκαμψη στα χρηματιστήρια έχει τα χαρακτηριστικά του relief rally, μετά από μία πολύ μεγάλη πτώση με χαρακτηριστικά υπερβολής.

Οι χθεσινές γεωπολιτικές εξελίξεις (εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία) δημιούργησαν εύλογους φόβους για οικονομικές ανακατατάξεις και προβλήματα στα θέματα ενέργειας με την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και αερίου. Κάποιο μέρος από την υπερβολή της πτώσης έχει αποκατασταθεί με την σημερινή άνοδο. Βοήθησε βέβαια και το ανοδικό ‘γύρισμα’ των αμερικανικών αγορών χθες το βράδυ που ουσιαστικά αποκατέστησε λίγο το αίσθημα ασφάλειας στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. 

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ‘εύθραυστες΄ καθώς δεν έχει διαφανεί κάποια διέξοδος στο Ουκρανικό ζήτημα και τα μεγάλα γεωπολιτικά προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Τα προβλήματα στις αγορές ενέργειας διατηρούν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα και ‘φορτίζουν’ τις πληθωριστικές πιέσεις.  

Ενεργειακή αβεβαιότητα

Προς το παρόν διατηρείται η ενεργειακή αβεβαιότητα και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τόσο στο γεωπολιτικό επίπεδο όσο και στο ενεργειακό επίπεδο. Στα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου, των επόμενων λήξεων του 2022, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές και θα συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Όσο η κατάσταση στα θέματα ενέργειας παραμένει ασαφής και απρόβλεπτη τόσο θα υπάρχουν ‘σύννεφα’ στον χρηματιστηριακό ορίζοντα. 

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις Μπάιντεν, οι αγορές εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν λειτούργησαν ιδιαίτερα, καθώς στην ρωσική πλευρά δεν καταγράφηκε ανησυχία. Τα χρηματιστήρια εκτιμούν ότι μάλλον είναι ήπιες σε σχέση μ’ αυτές που αναμένονταν.  

Έτσι, παρατηρούν τις πολεμικές εξελίξεις που θα προκύψουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οποιοδήποτε νέο από πλευράς κυρώσεων προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο χρηματιστηριακό σκηνικό για μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες και εμπορεύματα. Ίσως οι νέες εξελίξεις να αλλάξουν το ευρύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκηνικό.

Τι αναμένουν οι αγορές

Το ζητούμενο για τα χρηματιστήρια είναι να επιστρέψει, έστω και μεσοπρόθεσμα, η κανονικότητα στο ενεργειακό τοπίο και να αποκλιμακωθούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης για Αμερική και Ευρώπη, ώστε να μην ‘εκτροχιαστεί’ το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης που είχαν προεξοφλήσει οι χρηματιστηριακές αγορές 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχει ένα θετικό outlook για την ανάπτυξη το οποίο μπορεί να κινδυνέψει από την πιθανή άνοδο του πληθωρισμού λόγω ανόδου της ενέργειας. Εάν συμβεί αυτό, ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια κυβερνητική παρέμβαση ώστε να βοηθηθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς όμως να διασαλευτεί η δημοσιονομική ισορροπία. 

Οι μετοχικές επιλογές μας προς το παρόν παραμένουν οι ίδιες. Πιθανές αλλαγές στις γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επιδρούν στα ομόλογα και τα επιτόκια (καθοριστικός ο ρόλος της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες) θα αναδιαμορφώσουν εκ νέου το επενδυτικό σκηνικό. Προς το παρόν οι μετοχικές τοποθετήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να διατηρούν το προβάδισμα». 

Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης BETA ΑΧΕΠΕΥ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα