Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Καίνε» τα ενοίκια στην Αττική - Για σπίτι 85 τ.μ. εξανεμίζεται ένας καλός μισθός - Πίνακας

Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πηγή:Eurokinissi

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού στο σύνολο των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όσων σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας, είτε για όσους έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών, είναι «ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία».

Εννοώντας, αν βρεθεί κάποιο ακίνητο με 2 υπνοδωμάτια, κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 500 €/μήνα - 600 €/μήνα. 

Θεμιστοκλής Μπάκας
Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διαθέσιμες αγγελίες ακινήτων σε 16 περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση από οικογένειες για ενοικίαση κατοικίας, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8  €/τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ. - 110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000.

Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15  €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4  €/τ.μ., δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815 €/μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ.

Κόστος μίσθωσης ανά περιοχή της Αθήνας.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. κυμαίνεται στα 730 €/μήνα και 750 €/μήνα αντίστοιχα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4 €/τ.μ. έως 8,3 €/τ.μ., στο Παγκράτι από 9,2 €/τ.μ. έως 11,6 €/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2 €/τ.μ. έως 8,6 €/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13 €/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5 €/τ.μ.

Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945 €/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095 €/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850 €/μήνα.

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3 €/τ.μ. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9 €/τ.μ. έως 11,8 €/τ.μ., στο Χολαργό από 10 €/τ.μ. έως 14 €/τ.μ., στο Χαλάνδρι από 10 €/τ.μ. έως 13,6 €/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10 €/τ.μ. έως 12 €/τ.μ.

Ενας «καλός» μισθός το κόστος ενοικίασης

Τα παραπάνω δεδομένα, αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας που καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση από οικογένειες, απαιτείται σχεδόν ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος του ενοικίου.

Μη ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν είναι μόνο το κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά και τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Κοστολόγια που επιβαρύνουν καθοριστικά τον είδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για το μήνα Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ανήλθε στο ποσό των 200 €/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή/και τους νέους ηλικιακά, αλλά, σχεδόν το σύνολο των πωλητών που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη της χώρας μας.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Οι έρευνες της Eurostat και της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης στη χώρα μας συγκριτικά με τα εισοδήματα καταγράφεται από το 2018, όπου σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-27 το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές με ενοίκιο σε τιμές αγοράς, το υψηλότερο ήταν στην Ελλάδα, όπου το 83,1% των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ-27 δεν ξεπερνούσε το 25,1%.

Το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat καταγράφει ότι το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας (πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο κόστος στέγασης στην ΕΕ) δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στη Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%.

Σήμερα, μετά την ραγδαία αύξηση των ενοικίων, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία.

Η νέα έρευνα της Eurostat για το 2020, αναφέρει ότι το ποσοστό αύξησης του κόστους στέγασης ήταν 7,8% στην ΕΕ με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Ποσοστά κάτω του 5% καταγράφηκαν σε 13 κράτη μέλη, με τα χαμηλότερα ποσοστά στην Κύπρο (1,9%), τη Λιθουανία (2,7%), τη Μάλτα (2,8%) και τη Σλοβακία (3,2%).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, ποσοστά άνω του 10% καταγράφηκαν στη Δανία (14,1%) και στη Βουλγαρία (14,4%), με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ελλάδα (33,3%).

Εν έτη 2022, οι ενοικιαστές στη χώρα μας δαπανούν το 60%-70% ενός μισθού για το κόστος στέγασης και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία σχεδόν έναν ολόκληρο «καλό» μισθό. 

Ταυτόχρονα, πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι τα 4 από τα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, το 40% του πληθυσμού της χώρας μας, όταν το Μ.Ο στην Ευρώπη είναι 9,2%, ενώ δεύτερη χώρα στην Ευρώπη είναι η Βουλγαρία με 17,4%.

Αύξηση κόστους στέγασης κατά 35% στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 11,3% τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές σε ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, όπως στη στέγαση κατά 35%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Ολα τα παραπάνω προστίθενται στα ήδη απολεσθέντα εισοδήματα που καταγράφονται στις παρακάτω έρευνες:

  1. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 2007 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 27,5%, με τους καταναλωτές να χάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους. 
  2. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει κατά 24,4% τη δεκαετία 2009-2019.
  3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της Χώρας 
  4. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).
  5. Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 12,1% τον Ιούνιου του 2022 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα. Ενώ το κόστος αγαθών έχει αυξηθεί ακόμη και 35%, και κόστος των καυσίμων βρίσκεται σε ιστορικά ανώτατα επίπεδα. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι οικονομικές προκλήσεις (κόστος ενέργειας, η αύξηση των ενοικίων) επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης.

Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει στο μέγιστο δυνατόν, και να στηρίξει τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά και τα νέα ζευγάρια. Η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα