Νέα
 • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
 • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Δ. Μπούρλος: Αναγκαία μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη σε ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ μετά το 2019

ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Την δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε δόσεις παρέχουν τα άρθρα 81 και 82 ν. 5036/2023, κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι και εργοδότες, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη και στην συνταξιοδότησή τους (ασφαλισμένοι), οπωσδήποτε δε στην διευθέτηση των υποχρεώσεων που τους βαρύνουν προς τον ασφαλιστικό τους φορέα (ασφαλισμένοι και εργοδότες).

Αναβίωση 120 δόσεων

Α. Κατ΄ αρχήν σημαντική είναι η δυνατότητα επανένταξης στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων (νόμου 4611/2019), που ίσως είναι η ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι δεν προέβλεπε μόνο μεγάλο αριθμό δόσεων, αλλά και μείωση της αρχικής οφειλής (επανυπολογισμός οφειλομένων) καθώς και περιορισμό των πρόσθετων τελών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούσε να «μεταφερθεί» και στην συνταξιοδότηση, εφόσον το υπόλοιπο οφειλόμενο δεν υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ. Η αναβίωση της ρύθμισης γίνεται εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Απώλεια ρύθμιση μέχρι 1-2-2023
 • Υποβολή αιτήματος μέχρι 31-7-2023
 • Καταβολή ποσού δύο δόσεων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής του αιτήματος
 • Ένταξη λοιπών οφειλών που τυχόν υπάρχουν σε πάγια ρύθμιση έως 31-7-2023.

Προβλέπεται επίσης υπό τους ίδιους όρους και δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης COVID των 72 δόσεων.

Νέα ρύθμιση 72 δόσεων 

Β. Οφειλέτες εισφορών που έχουν μόνο οφειλές περιόδου απασχόλησης από 9/2021 έως 12/2022 προς ΕΦΚΑ (κύριας και επικουρικής ασφάλισης πλην ΤΕΚΑ – Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) μπορούν μέχρι 31-7-2023 να ενταχθούν σε ρύθμιση 72 δόσεων. Επίσης στην ρύθμιση αυτή μπορούν μέχρι 31-7-2023 να ενταχθούν:

 • Οφειλέτες που εκτός από οφειλές 9/2021 έως 12/2022 είχαν και προηγούμενες οφειλές που έχουν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι 1-11-2021.
 • Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.
 • Οφειλέτες που αναβίωσαν την ρύθμιση των 72 δόσεων (ρύθμιση COVID) και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές.

Αναγκαία μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αν υπάρχουν οφειλές περιόδων που δεν εντάσσονται σε καμία από τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις, αυτές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέες ρυθμίσεις βοηθούν σε αρκετές περιπτώσεις τους οφειλέτες εισφορών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό όμως που θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια και στήριξη, θα ήταν να υπάρξει μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων με τους ίδιους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις περιόδους οφειλών μέχρι σήμερα.

Με όσα πρόσφατα νομοθετήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος ή η επιχείρηση θα πρέπει να ενταχθεί και να ικανοποιεί έως τέσσερις ρυθμίσεις. Πέραν, δε, αυτού, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που προφανώς δεν θα είναι εύκολο, κατά πάσα δε πιθανότητα σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε νέα γενιά οφειλετών εισφορών.

Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα