Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bidenomics: Τα μόνα καλά νέα του φθινοπώρου

Joe Biden Πηγή: AP Images
Joe Biden Πηγή: AP Images

Η ανάκαμψη από το δεύτερο τραγικό τρίμηνο, που εμφανίστηκε η βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επιβραδυνθεί αλλά πάντως διατηρεί αξιόλογα θετικά ποσοστά δυστυχώς μαζί με την χειροτέρευση της επιδημιολογικής κρίσης.

Μάλιστα στις ΗΠΑ το μέγεθος της ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, αφήνοντας έκπληκτους τους αναλυτές. Στις ΗΠΑ αναμένεται ότι η πολιτική μεταβολή θα προσθέσει, μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόβλεψη ανόδου του ΑΕΠ για το 2021 ανεβάζοντάς την από 3,8% στο 4,9% εάν τίποτα δεν αλλάξει στο ενδιάμεσο διάστημα.

Αυτό θα φέρει δύο τρίμηνα νωρίτερα την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω της αύξησης των προσλήψεων κατά 1,5 εκατ. εργαζομένους, επιπλέον αυτών που θα έφερνε η κανονική ανάκαμψη, αυξάνοντας σημαντικά και το ιδιωτικό διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανών.

Ουσιαστικά θα δούμε ένα νέο γενικό πακέτο δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από μία αύξηση των φορολογικών εσόδων με το πλουσιότερο 1% να «αντιλαμβάνεται» την υψηλότερη αύξηση των φορολογικών του υποχρεώσεων.

Τα προβλήματα με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα συνεχίζουν να υπάρχουν σε μικρότερη ένταση αφού είχαν εμφανιστεί ήδη επί Obama, αλλά οι παλινωδίες θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ το μέτωπο με τους Ευρωπαίους αναμένεται να έχει μικρότερες αιχμές.

Στην κοινωνική πολιτική, ο Affordable Care Art θα βοηθήσει να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες και η κυβέρνηση θα αυξήσει τις ενισχύσεις στα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού. Παράλληλα θα χαλαρώσουν οι όροι αποδοχής μεταναστών κυρίως ισπανόφωνων συνεχίζοντας να ενισχύεται ο πληθυσμός, η προσφορά εργασίας και μεγέθυνση.

Επιπρόσθετα η πολιτική, σ’ όλες τις διαστάσεις θα αποκτήσει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και θα δοθεί ένα σήμα στον κόσμο ότι οι θεσμικές λειτουργίες και οι παγκόσμιες σταθερές θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο φόβος της αναπάντεχης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής θα υποχωρήσει και η πολιτική της μνησικακίας που είναι η πηγή κάθε κακού, θα δώσει την θέση της σε πολιτικές που σέβονται την συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Αυτές ακριβώς οι πολιτικές έλειψαν στην πολιτική εναντίον του COVID-19 και τώρα πληρώνονται πολύ ακριβά.

Ίσως η πρώτη πράξη της οικονομικής διαχείρισης που θα έχει την επιρροή Biden θα είναι η ψήφιση, μάλλον εντός του Δεκεμβρίου, του νέου διακομματικού πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δις ευρώ. Αυτό το πακέτο διαφέρει αρκετά από αυτό που προσπαθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε ποιότητα σύνθεσης. Το νέο πακέτο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε επιδόματα ανεργίας πάνω μάλιστα από τα όρια των πολιτειών και τοπικές ενισχύσεις που φθάνουν τα 160 δις δολάρια. Έτσι ενώ το πακέτο των ρεπουμπλικάνων έφτασε τα 510 δις, το τωρινό φθάνει στα 908 δις. Επίσης περιέχει βοηθήματα ενοικίων, βοήθεια για το υγειονομικό σύστημα, στις αεροπορικές επιχειρήσεις κ.α.

Ο διαφορετικός πολιτικός και κοινωνικός προσανατολισμός του είναι σαφής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα