Σε εκδήλωση της TechCrunch, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Connie Loizos, θέτοντας στο επίκεντρο της τοποθέτησής του τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη νέα γενιά και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο παρελθόν κλίμα απαισιοδοξίας, σημείωσε πως:
«Υπήρχε η αντίληψη ότι δεν έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Και νομίζω πως μπορέσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσδοκία κι αυτό δεν είναι εγωιστικό».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το ανθρώπινο δυναμικό ως το «μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ελκυστικό περιβάλλον με κίνητρα για επενδύσεις και πρωτοβουλίες επαναπατρισμού επιστημόνων.
«Τώρα βλέπουμε να επιστρέφουν και να επενδύουν ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλός εξέλιξης
Ο Πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στις τεχνολογίες αιχμής, αναφερόμενος σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, που ξεκίνησε το 2019. Όπως δήλωσε:
«Έχουμε εκπληκτικό ταλέντο. Το θέμα είναι: πώς χτίζουμε τη γέφυρα και φέρνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω... Ίσως να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Η τεχνολογία, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθεί όχι απλώς για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεραστούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η ιδέα είναι πάντα να υπερβαίνουμε τις δυνατότητές μας. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Έφερε ως παράδειγμα τον πλήρως ψηφιοποιημένο εμβολιασμό κατά την πανδημία, που εντυπωσίασε ακόμη και συνεργάτες του στις ΗΠΑ.
«Ήταν πλήρως ψηφιακό. Δεν υπήρχε καθόλου χαρτί. Οι φίλοι μου από τις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το πιστέψουν».
Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μειώνει δραστικά τον χρόνο ελέγχου συμβολαίων:
«Εκεί που οι υπάλληλοι χρειάζονταν δύο ώρες για να ελέγξουν ένα συμβόλαιο, τώρα η AI το προεπεξεργάζεται και ο έλεγχος γίνεται σε 10 λεπτά».
Επενδύσεις, εμπιστοσύνη και ηθική χρήση της τεχνολογίας
Αναλύοντας το ευρύτερο οικονομικό και επενδυτικό πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, τονίζοντας τη θετική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
«Γιατί στην Ευρώπη εξακολουθούμε να εξάγουμε τις αποταμιεύσεις μας στις ΗΠΑ; [...] Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπουμε ξανά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να ανακάμπτει».
Επισήμανε επίσης τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση επενδυτών:
«Το πιο σημαντικό ίσως — αν και "άυλο" — είναι η εμπιστοσύνη. Όταν ένας επενδυτής εξετάζει την Ελλάδα, δεν βλέπει μόνο μια εταιρεία. Βλέπει το συνολικό πλαίσιο: είναι αυτή μια σταθερή χώρα; Πηγαίνει μπροστά; Η απάντηση είναι "ναι"».
Συνεργασία με startups στην άμυνα
Στην Άμυνα, έκανε λόγο για ένα νέο κέντρο καινοτομίας που θα επιτρέψει δοκιμές τεχνολογιών και συνεργασία με startups.
«Αν ήμουν επενδυτής, θα εστίαζα σ' αυτόν τον τομέα, γιατί υπάρχει χρηματοδότηση και διάθεση για σκέψη "έξω από το κουτί"».
Ολοκληρώνοντας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαχείριση των κινδύνων της AI, με ιδιαίτερη μνεία στην ψυχική υγεία των παιδιών και την υπερέκθεση στις οθόνες.
«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της AI, αλλά να μην αγνοήσει τις σκοτεινές της πλευρές».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ