Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αρρυθμίες και αδιαφάνεια στην αγορά ενέργειας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος
O τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος / Πηγή: Intime

Πρόβλημα στελέχωσης και έλλειμμα ανεξαρτησίας καταλογίζει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση τα όσα υποστήριξε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, που συζητούσε τον διορισμό νέων μελών στη ΡΑΕ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε έξι φαινόμενα που δείχνουν το βάσιμο των καταγγελιών της αντιπολίτευσης:

  1. Την «αφωνία» της ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν η κυβέρνηση μείωσε το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για να αμβλύνει την επίπτωση της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  2. Την έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης της Αρχής όταν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (πρώτο μισό του 2020) πουλούσαν ακόμα και τέσσερις φορές πάνω από την οριακή τιμή Συστήματος, αντί να μετακυλιστεί η μείωση του κόστους και να ανακουφίσει τους καταναλωτές.
  3. Την ελλιπή εποπτεία στο πώς λειτουργεί το target model κι αν ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ στο χώρο, με υπερκέρδη στους λίγους και επιβαρύνσεις στους πολλούς.
  4. Την εξίσου αναιτιολόγητη απουσία της από τη διερεύνηση καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για «συντεταγμένο σχέδιο χειραγώγησης της αγοράς εξισορρόπησης και διάφορα ‘παιχνίδια’ εκατομμυρίων».
  5. Την έλλειψη παρέμβασης για το επιπλέον κόστος από τα «παιχνίδια» στην αγορά εξισορρόπησης που επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς κάποιοι προμηθευτές βάζουν «καπέλο» έως και 100% στην αξία του ρεύματος.
  6. Την αδιαφορία της για την υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ μετά το νόμο 4685/2020, που έχει, μεταξύ άλλων, και ως αποτέλεσμα την αντίδραση τοπικών κοινωνιών στις ΑΠΕ.

«Η ΡΑΕ οφείλει να διασφαλίσει τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα στον ηλεκτρισμό όπου παρατηρούνται και τα σημαντικά προβλήματα που ανέφερα παραπάνω. Οφείλει επιπλέον να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επενδύσεων σε ΑΠΕ καθώς η σημερινή εικόνα θέτει σε κίνδυνο τελικά τη μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ