Στις πολιτικές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα αργά το απόγευμα στην εκδήλωση στην Κοζάνη με θέμα «Ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης», που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας (SYNERGiNN EDIH), που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι «η καινοτομία για την κυβέρνηση αποτελεί κουλτούρα» κι ότι, μετά και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, «έχουμε μια εκρηκτική εξέλιξη στην ίδρυση και λειτουργία νέων startups εταιρειών». Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε στην παροχή κινήτρων στους νέους επιστήμονες του εξωτερικού που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης, και σήμερα αρκετοί αρχίζουν να επιστρέφουν στην χώρα».
Νεοφυείς επιχειρήσεις στα ΑΕΙ και σύνδεση με την αγορά
Χαρακτήρισε «αρκετά θετικό το γεγονός» ότι σήμερα, εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, γίνεται διάλογος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων, «κάτι που δεν ήταν αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια», ενώ μίλησε για μικρές νίκες, αναφερόμενος στο γεγονός ότι «σήμερα πάλι, εντός των θυρών των ΑΕΙ, γίνεται ανοικτή συζήτηση για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας».
Ακαδημαϊκή πρόοδος και ερευνητική παραγωγικότητα
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, παρουσίασε το έργο των προηγουμένων ετών σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού περιβάλλοντος του ιδρύματος και, αναφερόμενος στο διεθνές προφίλ που έχουν οι καθηγητές του, δήλωσε ότι «13 από τους 207 συγκαταλέγονται στο 2% της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά την επιρροή τους στο επιστημονικό αντικείμενο που θεραπεύουν».
Επεσήμανε επίσης ότι το 2019, οι καθηγητές του ιδρύματος είχαν μόλις 219 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ενώ το 2024 οι δημοσιεύσεις ανήλθαν σε 440, κάτι που δείχνει ότι «ανεβάσαμε το πήχη της ερευνητικής μας παραγωγικότητας».
Περιφέρεια και παραγωγικό μοντέλο
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στις συνέργειες που τρέχει η Περιφέρεια, τόσο με το πανεπιστήμιο, όσο και με επιχειρήσεις καινοτομίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού παραδείγματος, μιας και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης.
Από την ιδέα στην παγκόσμια επιχειρηματική επιτυχία
Στο «πώς μια τεχνολογική ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια επιτυχημένη επιχείρηση» αναφέρθηκε ο Σωτήρης Καραγιάννης, Chief Innovation Officer της SPACE HELLAS, ένας από τους πρωτοπόρους στον χώρο υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, με διεθνή παρουσία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Την εκδήλωση υποστήριξαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ ΑΕ και το Ε.Β.Ε. Κοζάνης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ