Τo αφεντικό μιάς γνωστής εισηγμένης μεγάλωσε αρκετά ηλικιακά, αλλά η δεύτερη σύζυγος είναι πολύ νέα. Ε, δεν είναι και πρωτοφανές. Έλα όμως που η σύζυγος θέλει από τώρα να κάνει τα κουμάντα της… Και έλα που το αφεντικό έχει παιδιά… Και τα παιδιά το έμαθαν και ξεσηκώθηκαν!... Θα μου ξαναπείτε σιγά το πρωτοφανές…
Γνωστές ιστορίες ταραγμένης μετάβασης στον θαυμαστό κόσμο των προσωποπαγών ή οικογενειακών ελληνικών επιχειρήσεων, σε καιρούς που όλα αλλάζουν…
Φορολογούνται… τα παιδιά
Πενήντα χρόνια κλείνουν τα Παιδικά Χωριά SOS στην Ελλάδα, έχοντας μια σημαντική πορεία προσφοράς. Σήμερα στηρίζουν 1000 παιδιά. Χθες, πάντως, σε συνέντευξη τύπου εξέπεμψαν το δικό τους SOS για το πλαίσιο φορολογίας που αντιμετωπίζουν τα σωματεία αυτού του είδους. Όπως ανέφερε η πρόεδρος Ρενάτα Βαλμά και ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Πρωτόπαπας, αντιμετωπίζονται όλα τα σωματεία του είδους ως επιχειρήσεις και καταβάλουν φόρο 22%. Κι αυτό παρά τις αλλαγές, που προωθήθηκαν με το νομοσχέδιο για τις δωρεές και τα κρατικά ιδρύματα, που όμως άφησε «στην απέξω» τα σωματεία. Όπως τόνισε, ενώ στην Πορτογαλία ανάλογα σωματεία επιδοτούνται με 800 ευρώ, ανά παιδί, στην Ελλάδα το κάθε παιδί αντιμετωπίζει ποσοστό φόρου! Ουδέν σχόλιον.
Και ο άγιος φοβέρα θέλει
Μια και καλοκαιράκι μπαίνει, ας ασχοληθώ με τη θάλασσα και τα λιμάνια. Έτσι, μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλια, ο ΟΛΠ ανεβάζει ταχύτητα και αρχίζει να υλοποιεί εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στο κεντρικό επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης επιβατικής ροής που αναμένεται.
Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις της ΟΛΠ Α.Ε., οι οποίες βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης, περιλαμβάνουν την ανακαίνιση κτηριακών υποδομών στους σταθμούς επιβατών, την τοποθέτηση στεγασμένων χώρων αναμονής και συστημάτων κλιματισμού, νέων καθισμάτων και πρασίνου και τη βελτίωση της σήμανσης. Επιπλέον, στις προς υλοποίηση δράσεις συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία χώρων για παρκάρισμα αυτοκινήτων και φορτηγών για επιβίβαση/αποβίβαση, η ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας στο λιμάνι, η παροχή δωρεάν φρέσκου νερού σε ψύκτες, η τοποθέτηση χημικών τουαλετών, καθώς και ειδικού συστήματος διαλογής και αποκομιδής σκουπιδιών για καθαριότητα και ανακύκλωση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό ανέδειξε ο Υπουργός Ναυτιλίας σε συναντήσεις του με τον Κινέζο Πρέσβη και την διοίκηση του ΟΛΠ το προηγούμενο διάστημα. Τελικά, και άγιος φοβέρα θέλει, καθώς οι Κινέζοι του ΟΛΠ ουσιαστικά ελάχιστα είχαν ασχοληθεί με το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά.
Επενδύσεις κι από την Deep Capital Group
Να παραμείνω σε επενδυτικό κλίμα, αλλά στη νέα οικονομία. Εκεί η Deep Capital Group, συμμετείχε ως Investing Partner στο φεστιβάλ Panathēnea 2025, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη στήριξη της ευρωπαϊκής τεχνολογικής καινοτομίας. Τα Panathēnea, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος και αναμένεται να γίνουν ετήσιος θεσμός, δημιουργούν έναν νέο χώρο για πρωτότυπες συνεργασίες που μπορούν να πυροδοτήσουν ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο, συνδέοντας τρία βασικά οικοσυστήματα: τεχνολογία, τέχνη και startups.
Η συμμετοχή της DCG ως Investing Partner στα Panathēnea 2025 αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του Ομίλου, όπως διαμορφώθηκε από τον ιδρυτή του, Δημήτρη Μάρη. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο συνδυασμός στρατηγικής οπτικής με τη συνεργασία στο επίκεντρο, τη γόνιμη δουλειά και την καινοτομία οδηγεί σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.
Οι ψηφιακοί εργαζόμενοι γίνονται καθημερινότητα
Οι AI agents, οι ψηφιακοί βοηθοί, ή αλλιώς οι ψηφιακοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με νέα έρευνα της Salesforce, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 200 επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού (CHRO) παγκοσμίως, αναμένεται να γίνουν καθημερινότητα. Όπως αναφέρει η έρευνα, η αξιοποίηση των AI Agents αναμένεται να αυξηθεί κατά 327% έως το 2027, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 30%.
Η “agentic” οικονομία και οι νέες εργασιακές ομάδες
Μάλιστα, ενόψει της μετάβασης στην “agentic” οικονομία, οι ηγέτες HR αναμένουν να επανατοποθετήσουν σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) του ανθρώπινου δυναμικού τους, καθώς οι οργανισμοί τους υιοθετούν και αγκαλιάζουν τους ψηφιακούς εργαζόμενους.
Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 80% των CHRO εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι ομάδες εργασίας θα αποτελούνται από ανθρώπους και AI Agents, ενώ το 86% των CHRO θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαζόμενων θα αποτελεί σημαντικό μέρος των καθηκόντων τους. Τα ανώτατα στελέχη του κλάδου προβλέπουν αύξηση 327% στην υιοθέτηση των AI Agents, από 15% σήμερα σε 64% έως το 2027. Μετά την πλήρη εφαρμογή της agentic AI, οι CHRO αναμένουν μέση αύξηση της παραγωγικότητας κατά 30% και μείωση του εργατικού κόστους κατά 19%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου $11.064 ανά εργαζόμενο ετησίως, με βάση τον μέσο όρο ετήσιων μισθών του OECD (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
ΣΒΕ και Δήμος Θεσσαλονίκης
Συμμαχία επιχειρηματικότητας και δήμου χτίζεται στο βορρά. Έτσι, στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) προχώρησαν χθες ο Δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης και η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη. Σκοπός του Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την υλοποίηση κοινών δράσεων που προσβλέπουν στην αναβάθμιση των αστικών υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΕ και τα μέλη του αναλαμβάνουν ως πρώτη δράση τη συντήρηση του εμβληματικού γλυπτού των «Ομπρελών» του Ζογγολόπουλου, καθώς και την ενίσχυση του φωτισμού του για τη βέλτιστη δυνατή ανάδειξή του, ενώ για το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η δημιουργία «πάρκου τσέπης» στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα.
Κυκλική οικονομία και πλοία
Σταθερά προχωρά στην ανανέωση στόλου αλλά και σε εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας η Attica. Έτσι, τo Ε/Γ - Ο/Γ πλοίo ΚΡΗΤΗ Ι, πλοιοκτησίας θυγατρικής της ΑΝΕΚ, πουλήθηκε με σκοπό, όπως αναφέρεται, την ανακύκλωσή του σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την ασφαλή και περιβαλλοντικώς υγιή ανακύκλωση πλοίων, σε μονάδα ανακύκλωσης πλοίων, η οποία περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε Δολάρια ΗΠΑ 3,6 εκατ. και θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος Ευρώ 0,5 εκατ. Μια χαρά τα κατάφερε η διοικητική ομάδα του Ομίλου.
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο delivery
Χτίζουν θέση στον αναπτυσσόμενο κλάδο του delivery οι πλατφόρμες. Στη λίστα, όπως μου λένε από την αγορά, κατέχει την πρώτη θέση η εταιρεία efood, ακολουθούν εντατικά παλεύοντας με προσφορές, η WOLT και η ΒΟΧ του Ομίλου ΟΤΕ. Να σημειώσω πάντως ότι το efood, και τα My Market, με βάση ανακοίνωση, ξεκίνησαν συνεργασία. Όπως αναφέρεται, «οι χρήστες του efood έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερα από 10.000 προϊόντα των My Market, ανάλογα με το κατάστημα, στις ίδιες τιμές που ισχύουν στα φυσικά καταστήματα, παραλαμβάνοντας την παραγγελία στην πόρτα τους, μέσα σε μόλις μία ώρα, από τον στόλο διανομής του efood».
Διαβάστε περισσότερα εδώ