Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Oχι από Γεννηματά στις αλλαγές του Οικογενειακού Δικαίου

Φώφη Γεννηματά
Πηγή: Intime

«Τα δικαιώματα του παιδιού δεν εξυπηρετούνται με αυτό το σχέδιο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική της παρέμβαση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο και τις νέες ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια.

«Στο θέμα του οικογενειακού Δικαίου στηριζόμαστε σε δυο βασικές αρχές» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην αρχή της παρέμβασής της. «Την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Αυτά τα δυο αποτελούν τη βάση μιας κανονικής οικογενειακής ζωής και της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, ακόμη και μετά το διαζύγιο των γονιών τους».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου: «Η παράταξη μας υπήρξε πρωτοπόρα. Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε στις μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο. Πρώτον με τον Νόμο 1329/1983 για την αναμόρφωση των σχέσεων γονέων- τέκνων και την αντικατάσταση της ‘πατρικής εξουσίας’ με την γονική μέριμνα. Στην συνέχεια με τον Ν.2247/1996 που εισήγαγε σε ειδικά τμήματα των Δικαστηρίων τις υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου».

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα «από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα. Με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και υπέρ της ισότητας των φύλων. Είναι απόλυτα σύμφωνο με το Σύνταγμα μας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Απαιτείται όμως μια απαραίτητη συμπλήρωση για τις περιπτώσεις διαφωνίας του ζευγαριού σε σχέση με το παιδί».

Με αυτή την επισήμανση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πέρασε στις προτάσεις της: «Προτείνουμε τη δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου και τη θέσπιση Οικογενειακού Δικαστή. Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται (ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία). Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αγνόησε προκλητικά ακόμη και το σχέδιο που ετοίμασε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος με έγκριτους νομικούς, καθηγητές κ.α. υπό τον πρόεδρο κ. Τέντε. Και υιοθέτησε ορισμένες απαράδεκτες ρυθμίσεις που είχαν απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή».

Και η Φώφη Γεννηματά, κατέληξε λέγοντας: «Τα δικαιώματα του παιδιού δεν εξυπηρετούνται με αυτό το σχέδιο. Παραγνωρίζεται το συμφέρον του παιδιού, που ως σήμερα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου και το οποίο αξιολογείται από τον αρμόδιο φυσικό δικαστή κατά περίπτωση».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ