Νέα
 • ΓΔ: 905.31 +0.36%
 • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη για την οικονομία και την κοινωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Intimenews

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, έδωσε απαντήσεις για θέματα της οικονομίας, όπως την επαναλειτουργία της εστίασης, το πού θα διανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τη μείωση της φορολογίας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγουν στη Λιβύη μετά την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Ειδικότερα για τον τομέα της εστίασης, τον πλέον πληττόμενο κλάδο της οικονομίας μας, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ότι «οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν. Και ο κόσμος είναι αλήθεια ότι περιμένει να μπορεί να καθίσει να πιει κάπου τον καφέ του. Για αυτό σας έχουν πει κάτι οι ειδικοί; Είσαστε σε μία συζήτηση; Μπορούμε να πούμε κάτι;» κι απάντησε «Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό. Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους».

Για τον πιθανολογούμενο χρόνο που μπορεί να ανοίξει η εστίαση, ο πρωθυπουργός είπε: «Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα. Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν. Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους...».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, έφερε ως παράδειγμα το λιανικό εμπόριο: «Όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο είπαμε ότι θα το ανοίξουμε με κανόνες. Και να σας πω κάτι, στο λιανεμπόριο κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγει από το πλαίσιο το οποίο έχουμε βάλει. Διότι ο μαγαζάτορας θα ελέγξει τον πελάτη και ο πελάτης θα ελέγξει τον μαγαζάτορα».

Χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα «τον Ιούνιο βλέπετε να ανοίγει η οικονομία συνολικά και να μην ξανακλείνει;» Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει, γιατί μετά θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο διότι είναι πολύ πιθανόν πια για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο. Αυτό θα μπορούμε να το προγραμματίζουμε και δεν θα είναι ζήτημα, γιατί θα πρέπει να το κάνουμε...».

Στο ερώτημα για τη συνεργασία δημόσιου- ιδιωτικού τομέα ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της υγείας: «Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, αλλά και αξιοποιώντας το ύστατο εργαλείο…» Στο ερώτημα «Χωρίς αποζημίωση δεν μπορεί να είναι;» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όχι. Και στο ύστατο εργαλείο της επίταξης. Μα το ζήτημα εδώ είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να δουλέψει το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας ως ένα εθνικό σύστημα υγείας».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε επίσης για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και το πού αυτοί θα κατευθυνθούν: «Πότε θα έρθουν τα πρώτα λεφτά; Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα πάνε όλα στους μεγάλους αλλά θα επωφεληθούν και οι μικροί; Και σας το ρωτώ αυτό διότι η οικονομία και η αγορά, όταν ανοίξει, πιθανώς να δούμε πολλά λουκέτα. Πιθανώς να δούμε ανεργία. Σας φοβίζει η εξέλιξη αυτή;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εξής απάντηση: «Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι έχουμε διαθέσει πολλά, δεκάδες εκατομμύρια, για να στηρίξουμε όλη την οικονομία. Πρωτίστως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όταν, παραδείγματος χάρη, τώρα, για τις επιχειρήσεις που με κρατική εντολή είναι κλειστές τον Απρίλιο δίνουμε ποσά 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ, αυτά είναι για τις μικρές επιχειρήσεις. Και είναι ποσά τα οποία κάνουν μία διαφορά. Δεν θα καλύψουν όλο τους τον τζίρο αλλά είναι ποσά τα οποία θα στηρίξουν μία επιχείρηση και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να την κρατήσουν ζωντανή».

Συμπληρωματικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θέσεις εργασίας: «Όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία».

Για τους χρόνους εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021. Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες...».

Οι οικονομικές ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτή για την εισφορά αλληλεγγύης στην οποία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ερώτηση για να θυμίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησής του: «Η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας».

Για τα υπόλοιπα θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

 • Η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη εδώ και μια δεκαετία, κάτι που έδωσε το δικαίωμα σε άλλους να αναπτύξουν σχέσεις
 • Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο
 • Η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
 • Η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη όχι με την Τουρκία

Για το αν αναμένουμε εξαγωγή κρίσης από τον Ερντογάν στο Αιγαίο

 • Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί γιατί η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της κουβέντας και με την Ευρώπη
 • Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι να μην παράγει ένταση ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο
 • Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές

Για την πανδημία

 • Ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατά στη φουρτούνα σταθερό το πηδάλιο
 • Εντός 10 ημερών θα πάρουν όλοι self test με πρώτους τους εργαζόμενους
 • Οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν το θετικό τεστ

Για το αν θα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

 • Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να προσπαθήσω να υποκαταστήσω το ρόλο των ειδικών
 • Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το Πάσχα
 • Δημιουργείται αίσθηση πολυφωνίας στους ειδικούς
 • Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες

Για τα μη ενθαρρυντικά στοιχεία παρά το παρατεταμένο lockdown

 • Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πως με την επιβολή του lockdown θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα
 • Αν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το locdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά
 • Το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα είναι πρώτον λόγω των μεταλλάξεων κι έπειτα λόγω της ψυχικής κούρασης του κόσμου
 • Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όχι όμως για τις απόψεις των ειδικών
 • Επιλέξαμε να επενδύσουμε σε αυτό που ονομάσαμε «ανάσες ελευθερίας» και πιστεύω ότι αυτό το μέτρο λειτούργησε σωστά
 • Οι διαδημοτικές μετακινήσεις εκτιμώ ότι θα επιτραπούν και τις καθημερινές

Για αποκλιμάκωση της πανδημίας

 • Όσο μπαίνουν τα self test θα έχουμε περισσότερα κρούσματα
 • Τον Ιούνιο θα έχουμε εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού
 • Εκεί τοποθετείται και το άνοιγμα της οικονομίας χωρίς να ξανακλείσει

Για τους αρνητές του εμβολιασμού και όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί

 • Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε, ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας
 • Προσωπική έκκληση να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ειδικά οι ηλικιωμένοι

Για τους υγειονομικούς

Δε θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά θα πρέπει σε ουδέτερο χρόνο, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Θα το συζητήσουμε σοβαρά τον Σεπτέμβριο

Για την πρόβλεψη για 1000 διασωληνωμένους μέχρι το Πάσχα και την κατάσταση στο ΕΣΥ

 • Ελπίσω να μην επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις Τσιόδρα,
 • Δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν
 • Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα
 • Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα. Από τα 330 κρεβάτια που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας, τα 170 χρησιμοποιούνται από το δημόσιο
 • Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, δεν θα διστάσω
 • Η αντιπολίτευση λέει όχι σε όλα

Για τα λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας που παραδέχθηκε στη Βουλή

 • Ακολουθήσαμε πάντα τις υποδείξεις των ειδικών αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα συμμόρφωσης και είχαμε να κάνουμε και μ’ ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος
 • Δεν επιβάλλει η κυβέρνηση τις απόψεις της στην Επιτροπή
 • Λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση αλλά στοχοποιήθηκε χυδαία
 • Η Επιτροπή δεν έκλεισε τον κύκλο της
 • Το μήνυμα που εκπέμπαμε δεν ήταν τόσο καθαρό όσο ήθελα
 • Θα ήθελα οι ειδικοί να μη βγαίνουν στα κανάλια για να πουν γιατί μειοψήφησαν. Δόθηκε εικόνα σύγχυσης
 • Πολύ μεγάλη επιτυχία η επιχείρηση Ελευθερία

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

 • Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω όχι κατηγορηματικά. Δεν θα πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο
 • Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας
 • Αισθάνομαι ότι παρά τη φθορά η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών
 • Θέλω να κριθώ από τη δυνατότητά μας να βάλουμε την Ελλάδα σε μία τροχιά ανάκαμψης
 • Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ