Νέα
  • ΓΔ: 1445.18 -0.05%
  • Τζίρος: 46,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Σπεύδει σε υπεράσπιση του Σημίτη

Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σημίτης
Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σημίτης / Πηγή: Εurokinissi

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του διαδόχου του στην πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή για την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη το 1999 στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Ελσίνκι έγινε αφορμή για τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στην κυβέρνηση του 1999 και τις αποφάσεις της.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίκνι, αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «ήταν η επιτυχής εξέλιξη της ενεργητικής διπλωματίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο αναβάθμισαν τη θέση της Ελλάδας αλλά και της επέτρεψαν να επηρεάζει και να συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε πίσω της ένα χάος»

Οι συγκεκριμένες επιλογές που θυμίζει το ΚΙΝΑΛ είναι ότι η Σύνοδος εκείνη «έβαλε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο, ένα  πλαίσιο ευρωπαϊκό. Πέτυχε την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Συνέδεσε την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας με τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας καθώς και με τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας» και στη συνέχεια διατυπώνει το ερώτημα: «Αλήθεια, πού θα βρισκόταν η Κύπρος σήμερα, αν ακολουθείτο η πολιτική της αδράνειας της ΝΔ ή τι κέρδισε η Ελλάδα με την απόφαση του Κ. Καραμανλή το 2004 να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει κλείσει η υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας; Δυστυχώς η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ  τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα θέματα της διαχείρισης της οικονομίας, με την κυβέρνηση Καραμανλή να αφήνει πίσω της ένα χάος, και να το χρεώνει στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αυτοθυσιαστικά προσπάθησε να σώσει τη χώρα».

Ουσιαστικά η αναθέρμανση της συζήτησης για τη Σύνοδο του Ελσίνκι δίνει μια αφορμή στο Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τον Κώστα Σημίτη, να κάνει μια αναφορά και στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου στον οποίο πιστώνει ότι «προσπάθησε να σώσει τη χώρα», και βέβαια να επιτεθεί ευθέως στον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο έχει ανοίξει μια ιδιότυπη «βεντέτα» με κύριο θέμα τις πραγματικές διαστάσεις του ελλείμματος το 2009, η οποία τώρα διευρύνεται και με τη διαμάχη περί τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και τον τρόπο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ