Νέα
  • ΓΔ: 1459.47 +0.49%
  • Τζίρος: 55,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία: Οι δύο φάκελοι στο Μαξίμου, οι τρεις επικοινωνίες με Μητσοτάκη και ο αιφνιδιασμός

Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου
Ν. Δένδιας, Μ. Τσαβούσογλου / Πηγή: Intime

Oταν το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου οι δυο τους να συνεννοηθούν για την ελληνική στρατηγική κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, στο τραπέζι υπήρχαν δύο φάκελοι που είχαν ετοιμαστεί με προσοχή από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη.

Οι δύο φάκελοι της Ελλάδας

Στον ένα φάκελο υπήρχε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι, τα ισχυρά και τα ασθενή σημεία κάθε προσέγγισης, καθώς και η τεκμηρίωσή τους πάνω σε διεθνείς συνθήκες και δεσμευτικές πράξεις που ενδυναμώνουν τις θέσεις της Ελλάδας. Στη σύσκεψη Μητσοτάκη - Δένδια εξετάστηκαν ένα προς ένα όσα περιέχονταν στον φάκελο και συμφωνήθηκε ο τρόπος που ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τα ζητήματα, θα αποκρούσει τις τουρκικές αιτιάσεις και θα προωθήσει την ελληνική στρατηγική, που είναι η ουσιαστική πρόσδεση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία με αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους της Άγκυρας του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο δεύτερος φάκελος ήταν πιο λεπτός. Μέσα, είχε όλα τα πιθανά σενάρια για τις δηλώσεις των υπουργών. Παρά το γεγονός ότι διά της διπλωματικής οδού είχε συμφωνηθεί μία μόνο δήλωση κάθε υπουργού (γι' αυτό και μετά το τέλος των δικών του δηλώσεων ο Νίκος Δένδιας φόρεσε τη μάσκα του, σημάδι ότι οι δηλώσεις είχαν τελειώσει), η Αθήνα είχε επεξεργαστεί το σενάριο που τελικά επικράτησε, ότι δηλαδή η τουρκική πλευρά θα έμπαινε στον πειρασμό να απαντήσει στις δηλώσεις Δένδια. Έτσι κι έγινε. Στη σύσκεψη Μητσοτάκη - Δένδια, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συνέπεσαν στην άποψη ότι εάν υπάρξει δημόσια αναφορά Τσαβούσογλου σε οποιοδήποτε ζήτημα που η Ελλάδα έχει διαφορετική άποψη, τότε ο Νίκος Δένδιας θα απαντούσε χωρίς εκπτώσεις, αλλά επιστρατεύοντας την αστική του ευγένεια και το χιούμορ του, ώστε οι δηλώσεις να διατηρηθούν στο επίπεδο που επιβάλλει η διπλωματία.

Οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τη σύσκεψή τους σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση. Επικοινώνησαν και πάλι προχθές το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό στο ΥΠΕΞ ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμούσε να έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, πριν από την καθορισμένη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Μητσοτάκης και Δένδιας συμφώνησαν αμέσως ότι αυτή η εξέλιξη προσδίδει αυξημένη σημασία στην επίσκεψη και ο πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του στη θετική απάντηση της Ελλάδας.

Ο Δένδιας ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση με Ερντογάν

Η τρίτη επικοινωνία Μητσοτάκη - Δένδια έγινε χθες το μεσημέρι, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κάθε λεπτομέρεια της συνάντησης, για την οποία συμφωνήθηκε να μη γίνουν δηλώσεις. Στη συνέχεια ο υπουργός κατευθύνθηκε προς τον χώρο της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την αντίστοιχη τουρκική.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ως τώρα καμία πληροφορία για το τι ελέχθη στην κλειστή συνάντηση Δένδια - Ερντογάν, η παρουσία σε αυτήν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνει ότι περίπου η συζήτηση εξελίχθηκε όπως και εκείνη μπροστά στις κάμερες λίγο αργότερα, μεταξύ των δύο υπουργών. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε δυο φορές στις δηλώσεις του «αυτά τα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά αν εσείς τα λέτε δημόσια, πρέπει να απαντήσω».

Η εκτίμηση παραγόντων της ελληνικής αντιπροσωπείας για την επίδραση των δηλώσεων Δένδια - Τσαβούσογλου στην τουρκική κοινή γνώμη είναι ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία αιφνιδιάστηκε, καθώς έχει συνηθίσει τους Τούρκους πολίτες σε μεγαλοστομίες και διθυραμβικές δηλώσεις που δείχνουν την Τουρκία μια μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη και, αντίστοιχα, την Ελλάδα μια μικρή χώρα που δεν τολμά να σταθεί μόνη της απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν είναι τυχαίο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «ότι τα φιλοκυβερνητικά sites της Τουρκίας αποθεώνουν τον Τσαβούσογλου θέλοντας να υπηρετήσουν την τουρκική στρατηγική. Αυτά, βέβαια, για όσους δεν είδαν τις δηλώσεις, αλλά θέλησαν να πληροφορηθούν γι' αυτές».

«Ορθή η στάση Δένδια», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικό της αίσθησης που έκανε η επίσκεψη Δένδια και κυρίως οι δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης είναι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε την παρουσία του μπροστά από τα μικρόφωνα του Τύπου μαζί με τον Τούρκο ομολογό του: «Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο. Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής. Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα