Νέα
  • ΓΔ: 1483.86 +0.10%
  • Τζίρος: 44,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενοίκια: «Κούρεμα» έως 100% και τον Μάιο – Οι δικαιούχοι

Ακρόπολη, Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Ακρόπολη, Σύνταγμα / Πηγή: Intime

Με την εστίαση να ανεβάζει ρολά στις 3 Μαΐου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει το μέτρο των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων και τον Μάιο, αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά  κλειστές. Έτσι, όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή θα απαλλαγούν πλήρως από το ενοίκιο του Μαΐου.

Όσες λειτουργούν αλλά πλήττονται από την υγειονομική κρίση, καθώς και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους ή για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%.

Οι δικαιούχοι των κουρεμένων ενοικίων

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα ισχύσει για τα ενοίκια Μαΐου για τις επιχειρήσεις των κλάδων του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, ήτοι   γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης, θεατρικές σκηνές.

Πιθανότατα το μέτρο να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις της εστίασης, που θα ανοίξουν μετά από 6 μήνες και χρειάζονται ενίσχυση για να καταφέρουν να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας. Οι αποφάσεις  θα ληφθούν έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί η λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια τον Μάιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ όσοι θα λάβουν «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% των χαμένων ενοίκων.  

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, πάντως, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητά «να τερματιστεί επιτέλους η αναγκαστική μείωση ενοικίων, ή αν συνεχιστεί μετά την 30/4/2021, αυτό να γίνει με φορολογητέα αποζημίωση των ιδιοκτητών στο 100% του ποσού της μείωσης».

Μέχρι πότε υποβάλλεται η δήλωση Covid 

Tην ίδια στιγμή, περιθώριο έως τις 14 Μαΐου έχουν περισσότεροι από 269.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν προκαταβολικά την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου, να υποβάλουν τη σχετική δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που άνοιξε χθες το μεσημέρι.

Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την αποζημίωση, υποχρεούται να υποβάλλει «δήλωση Covid» μέχρι τις 14 Μαΐου 2021.

Σε περιπτώσεις που δεν υποβληθεί δήλωση Covid εντός της προθεσμίας, το ποσό της αποζημίωσης που εισπράχτηκε καθίσταται απαιτητό και ξεκινά η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος

Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Μάρτιο που δεν είχαν υποβάλει δήλωση Covid θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Δηλαδή, αν κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε τον Μάρτιο ολόκληρο το ενοίκιο ή μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά που τυχόν προκύπτει από το ποσό που εισέπραξε ως αποζημίωση για τον Μάρτιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ